Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako će izgledati proces obnove nakon potresa?

26.02.2021.

13:08

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Gotovo godinu dana od potresa u našem gradu i 2 mjeseca od onoga u Petrinji, proces obnove i dalje je u središtu pažnje. O tome kako funkcionira i koji su problemi, ali i rješenja, u našem su programu govorili ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić i Berislav Medić s Arhitektonskog fakulteta.

"Obnovom nakon potresa nitko ne može biti zadovoljan pa tako ni ja", rekao je ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić. Problem je, napominje, u kompleksnosti zakona i podnošenju zahtjeva - Ministarstvo se obvezalo da će u roku od 10-ak dana otvoriti jedan poseban punkt vizavi Sheratona. To će biti infopunkt Ministarstva i Fonda za obnovu gdje će se pružati informacije i moći podnositi zahtjevi uz asistenciju službenika Ministarstva. Također, Fond je s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta sklopio ugovor da studenti pomažu našim građanima. Održavamo webinare... 

Iako građani mogu sami početi obnavljati svoje objekte, što će se kontrolirati, Vanđelić preporučuje da to ipak provodi Fond - U tom slučaju financiranje je na teret Fonda. Nema nikakvih kamata. Stvari će ipak ići, kada se jednom uhodamo, relativno brzo zato što Fond neće morati provjeravati dokumente: građani kada naruče projekt, kada nam ga dostave, mi ga opet moramo provjeriti.  

No, Berislav Medić s Arhitektonskog fakulteta istaknuo je da će građanima koji krenu sami u obnovu to biti brže i jeftinije - Otežavajući faktor je kredit koji svi moraju podići na puni iznosi i koji će im biti vraćen. Prednost je ta da bi cijeli proces tada bio brži. Lakše bi ga bilo kontrolirati jer bi sami mogli birati izvođača i projektanta, a ne ovisite o procesu javne nabave koja ne mora uvijek dati najbolje rješenje. U konačnici, po iskustvu drugih javnih nabava, za očekivati je da će cijene biti čak i veće. 

A u Fondu će, kaže Vanđelić, biti dinamički sustav javne nabave - Prva faza su kvalifikacije, a druga elektroničke dražbe. To su dražbe gdje cijena pada. U određenom vremenskom roku možete mijenjati svoju ponudu ako želite taj posao dobiti. Takvim sustavom dobit ćemo korektnije, zaista tržišne cijene, a osoba koja radi u Fondu teško može utjecati na ishod - zaključio je ravnatelj Fonda za obnovu.  


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.