Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako do žutih i smeđih vrećica?

01.03.2023.

10:52

Autor: Radio Sljeme

Vrećice za otpad

Vrećice za otpad

Foto: Marko Lukanić / PIXSELL/HR

Građani, koji nisu dobili besplatne žute i smeđe vrećice za odlaganje plastike i biootpada, trebaju poslati pisanu reklamaciju na e-adresu zgvrecice@zgh.hr gdje se radi provjera. Iz Grada podsjećaju kako zaposlenici ZGH dijele vrećice od vrata do vrata, a podjela je u tijeku. Dio je to odgovora iz Grada, nakon našeg upita uime nezadovoljnih građana. 

Pravo na besplatne ZG vrećice građani imaju ako:

1. Tijekom mjeseca najmanje jedanput koriste usluge reciklažnog dvorišta u kontinuitetu od 5 mjeseci (preuzimanje na reciklažnim dvorištima)

2. Potpišu izjavu o kompostiranju otpada te daju suglasnost da davatelj javne usluge može izvršiti terensku provjeru s ciljem utvrđivanja kompostira li korisnik doista otpad (dijeli osoba koja obavlja terensku provjeru)

3. U kućanstvu živi dijete starosti do 3 godine koje koristi pelene (preuzimanje u Holding Centru (Vukovarska 41 i Dubečka 2) i u Pokretnom uredu)

4. U kućanstvu stanuje osoba koja koristi pomagala za probavni sustav i stoma pomagala, pomagala za urogenitalni sustav i obloge za rane za kronične bolesnike (preuzimanje u Holding Centru (Vukovarska 41 i Dubečka 2) i u Pokretnom uredu)


Detaljnije pogledajte na mrežnim stranicama: zgvrecice.cistoca.hr


Iz Grada, podsjećaju kako građani koji odlažu plastiku i metal u predviđene žute kontejnere, ne moraju imati žutu vrećicu.  Može se koristiti bilo koja plastična vrećica i odložiti plastiku i metal izravno u žuti kontejner, posebice kada je riječ o žutom kontejneru u obliku zvona s otvorom  za pojedinačnu plastiku i metal.

Kada je riječ o biootpadu, ako se odlaže u predviđeni smeđi kontejner, nije nužno koristiti smeđu vrećicu, podsjećaju iz Grada. To može biti biorazgradiva vrećica ili papirnata.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.