Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako financirati vijećnike koji ne dolaze redovito na sjednice?

23.03.2017.

15:05

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Odbor za komunalno gospodarstvo raspravljao je, među ostalim, o podizanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i Spomenika domovini te o odluci o izmjeni naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora.

Nakon što je jučer Gradski Odbor za mjesnu samoupravu dao zeleno svjetlo za podizanje spomenika dr. Franji Tuđmanu te Spomenika domovini, danas je i Odbor za komunalno gospodarstvo učinio isto. Prema predloženom planu, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku trebao bi stajati na sjevernoj strani Sveučilišne livade, uz Ulicu grada Vukovara, uklopljen u postojeću vizuru fontana. U njegovoj neposrednoj blizini, između Gradske uprave i Lisinskog bit će podignut Spomenik domovini.

Mislim da je lokacija dobra za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i što se uključila obitelj Tuđman. Znači, arhitekti, struka plus obitelj Tuđman, mislim da je to - sad kad imamo otvorenje nove zračne luke - ova lokacija je u skladu i klub HDZ-a će podržati ovakvo rješenje, rekao je član Odbora Mario Župan.

A na dnevnom redu sjednice Skupštine idućeg tjedna naći će se prijedlog odluke o naknadi članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora. Prema toj odluci članu vijeća koji u tijeku mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici isplatit će se 50 posto iznosa naknade, a članu vijeća, koji tri uzastopna mjeseca nije prisustvovao niti jednoj sjednici neće biti isplaćena naknada za treći i svaki daljnji mjesec u nizu u kojem nije prisustvovao niti jednoj sjednici vijeća. Zastupnici Mario Župan i Vladimir Ferdelji obrazložili su opravdanost ovakve odluke. Kako kažu, ako uzmemo u obzir broj mjesnih odbora i ukupan broj zaposlenika u njima, administrativno je puno lakše obračunavati kvartalno nego na mjesečnoj razini.

No, unatoč praktičnim prednostima te odluke, gradski zastupnik Ante Dodig smatra da ona u predloženom obliku podržava nerad onih vijećnika koji ne dolaze na sjednice. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.