Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako kvalitetnije urediti zbrinjavanje otpada?

06.12.2022.

22:04

Autor: HRT Radio Sljeme

Odvoz otpada na odlagalište

Odvoz otpada na odlagalište

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

„Kako kvalitetnije urediti zbrinjavanje otpada?“, pitaju se Socijaldemokrati. Na održanoj tribini u Zapruđu istaknuli su da se sadašnja vlast ne snalazi nego da samo stvaraju dojam da se nešto radi. 

"Jakuševac smrdi sve više", ističe predsjednik gradskih Socijaldemokrata, Davor Bernardić - Žalosno je to da, izgleda, ništa neće biti od predizbornog obećanja gradonačelnika da će zatvoriti Jakuševec jer je u listopadu ove godine donio odluku o odabiru upravitelja Jakuševca za iduće četiri godine, a taj posao će obavljati iste tvrtke kao i za vrijeme Milana Bandića. Plus, to znači da će se iduće četiri godine koristiti Jakuševec za deponiranje otpada.


Uskoro, kaže Bernardić, na odlagalištu neće više biti mjesta - Na Jakuševcu je još maksimalno na raspolaganju 950 tisuća kubika mogućnosti zbrinjavanja otpada što je, otprilike, još maksimalno dvije i pol, do tri godine.

 

Apelira, stoga, da se zatvori Jakuševac, da se riješi pitanje sortirnice, ali i da se izgradi kompostana. 

Kompostana je rješenje za najkritičniju točku gospodarenja otpadom u gradu - biofrakciju, apostrofirala je bivša ministrica zaštite okoliša, Mirela Holy - To se mora odmah provesti i to je relativno jednostavno provesti. Postavlja se pitanje: zašto ne možemo prelomiti NIMBY sindrom? Not In My Backyard (Ne u mom dvorištu), kada se bilo gdje najavi da bi se mogla realizirati nekakvu otpadnu infrastrukturu svi se dignu na stražnje noge, ali svi proizvodimo otpad i moramo riješiti tu biofrakciju otpada. 


Odvoz otpada u Novsku, kaže, nije rješenje - To je predaleko. Osim toga, moramo biti odgovorni za otpad koji stvaramo. Ako Brezovica ili neki drugi dio Zagreba nije prihvatljiv imamo područje Zagrebačke županije. Mislim da bi Grad trebao pregovarati sa Županijom i naći zajedničko rješenje za lokaciju biokompostane - zaključila je Holy.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.