Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako napreduje obnova HGZ-a?

20.09.2022.

16:52

Autor: Nevena Saraga

Obnova HGZ-a

Obnova HGZ-a

Foto: ns / Radio Sljeme

Kako napreduje konstrukcijska obnova zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda mogli su se uvjeriti novinari u današnjem obilasku gradilišta u Gundulićevoj.Nakon zagrebačkog potresa Hrvatski glazbeni zavod je postavio prve skele u gradu i u rekordnom roku napravio hitnu sanaciju te počeo s izradom projekta konstruktivne obnove. U ožujku prošle godine potpisan je ugovor s Ministarstvom kulture i medija o dodijeli 57 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU, a već u travnju su započeli radovi.


- Zgrada HGZ-a je zaštićeno kulturno dobro i zbog toga posebno zahtjevna za obnovu jer se moraju pomiriti kontradiktorni zahtjevi. S jedne strane moramo kuću ojačati po tehničkom propisu na razinu 3 kako bi ona mogla izdržati i jače potrese, a s druge strane mora izgledati što sličnije onoj staroj, kaže zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet koji ističe dobru suradnju Grada i Ministarstva kulture.


Ministrica Nina Obuljen Koržinek izjavila je da su osigurana sredstva i za cjelovitu obnovu,a inače odobreno je više od 150 projekata, od toga više od pola u Zagrebu, te će se do proljeća do kada je rok veći dio tih projekata realizirati. 


A tijekom konstruktivne obnove doma najstarije hrvatske privatne glazbene udruge s javnom namjenom zadovoljna je i predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković koja ističe da je ovo velik posao u kojem vidimo našu povijest, ali i viziju budućnosti HGZ-a i njegovog doprinosa hrvatskoj kulturi i umjetnosti.


Glavni projektant Roman Šilje dodaje da bi model obnove HGZ-a mogao poslužiti kao takav koji će biti primjenjiv i na ostale zgrade ne samo u Zagrebu već i u drugim gradovima, a konstrukcijska obnova uključuje ojačanje podrumskih prostorija, svih etaža i novo čelično krovište. Sve stvari u sklopu zaštićene kulturne baštine bit će vraćene u obliku kakve su bile prije same obnove.


Projekt cjelovite obnove HGZ-a ne uključuje samo konstruktivnu sanaciju postojećih elemenata zgrade već i njezinu dogradnju, odnosno, prenamjenu potkrovlja, u kojem će se napraviti nova dvorana za glazbenu umjetnost, kao jedna od prvih nadogradnji na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u Donjem gradu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.