Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako pomoći blokiranim građanima?

15.05.2018.

12:32

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Smanjiti javno-bilježničke i odvjetničke naknade za ovršene te omogućiti blokiranim građanima, koji su ovršeni od financijskih institucija, podizanje kredita - dva su rješenja koje je predložio Nenad Matić iz Zelene liste.

Krajem prošle godine ukupno je 320 tisuća građana bilo blokirano, istaknuo je Nenad Matić, dok je u gradu Zagrebu taj broj iznosio 64 tisuće. 

Trećina Zagrepčana duguje za komunalne usluge, Zagrebački holding mora, nakon godine, dvije ili pet, po zakonu, ići u ovrhu za one koji ne plaćaju neki račun. Naprosto, takav je zakon, takvi su postupci i uprava Holdinga bi kršila zakon da to ne napravi. Kada pokrenete zakonsku proceduru tada dolaze odvjetnici i javni bilježnici, Matić, stoga, predlaže da se smanje troškovi ovršnog postupka, Tražimo od Vlade Republike Hrvatske, a o tome ćemo i raspravljati i u Gradskoj skupštini, da se u ovršnom zakonu stavi klauzula da troškovi cijele ovrhe ne mogu biti skuplji od 10 posto ukupnog iznosa ovrhe.

Drugi prijedlog je osnivanje nove kreditne linije za građane koji su ovršeni od financijskih institucija, Postoje ljudi koji imaju dug, primjerice stotinjak tisuća kuna, blokirani su, ne mogu se iz toga izvući, ali bi oni mogli dobiti kredit od 200 tisuća kuna samo ne mogu doći kod banke u pozitivu jer u njihovom HROK-u su oni negativni jer ne plaćaju svoj postojeći kredit, objasnio je Matić.

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić nedavno iznio svoje viđenje rješenja problema blokiranih, sada iz Ćirilometodske i gradski zastupnik Matić svoje prijedloge, kako je najavio, upućuje na Markov trg Vladi Republike Hrvatske.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.