Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako pravilno odložiti maske, rukavice i ambalažu od dezificijensa?

07.09.2020.

13:59

Autor: Ivan Hlupić

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Edukativnu kampanju "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", pokrenutu još 2014-te godine Grad je oživio u povodu Dana hrvatskih voda kratkim programom na Trgu bana Jelačića. Tom prigodom doznalo se i da će se građani uskoro educirati kako pravilno odložiti zaštitna sredstva.

Cilj je periodično podsjećati građane na potrebu promjena navika u odlaganju otpada, rekla je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić. Činjenica je pak da se Grad godinama muči s gospodarenjem otpadom pa se tako još uvijek čeka izgradnja kompostane u Novskoj, realizacija Centra za gospodarenje otpadom kod ZOV-a ili Diokija, a Zagrepčani se i dalje nerijetko žale na smrad s Jakuševca.

U odvajanju otpada uslijed pandemije koronavirusa pred građanima su i neki novi izazovi, rekla je Majić i preporučila kako pravilno zbrinuti zaštitna sredstva. - Rukavice i maske treba odložiti u posebnu vrećicu i ostaviti da stoje 72 sata prije odlaganja u spremnik za mješani komunalni otpad. Bočice od dezificijensa treba isprati i odložiti u spremnik za plastiku. S novim uplatnicama Zagrebačkog holdinga svi građani će primiti i ovu uputu, poručila je Majić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.