Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako se izračunava prosječna plaća?

13.04.2022.

12:24

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Kako se računa prosječna plaća, tko sve ulazi u statistiku i što je to medijalna plaća, doznali smo u našoj emisiji "Gospodarski fokus". 

Prosječna mjesečna plaća u Gradu Zagrebu za siječanj ove godine iznosi 8.528 kuna neto, a tko sve ulazi u statistiku otkrila nam je voditeljica Odjela za statistiku i analitiku Gradskog ureda za gospodarstvo, Vesna Polančec.


- U tim mjesečnim istraživanjima plaća obuhvaćeni su zaposleni u pravnim osobama. S druge strane nisu obuhvaćeni zaposlenici u obrtu, slobodnim profesijama i poljoprivredi. Imamo zaposlene koji primaju plaću za nepuno radno vrijeme i onda se ti zaposleni preračunavaju na ekvivalent punog radnog vremena. To znači da ako imamo dvoje zaposlenih, koji rade na pola radnog vremena, onda će oni biti stavljeni kao da se radi o jednom zaposlenom, rekla je Polančec.


Za izračun se koriste podaci Porezne uprave, kaže Polančec te dodaje u kojim djelatnostima su najviše, odnosno, najniže plaće.


- Što se tiče djelatnosti, najviša je plaća bila isplaćena u djelatnosti vađenje sirove nafte i prirodnog plina. I to 13.681 kunu. Dok je najmanja bila u djelatnosti proizvodnja kože i srodnih proizvoda u iznosu 4.877 kuna, rekla je.


Pored prosječne, u statistici postoji i medijalna plaća koja se računa na drugačiji način. Kako, otkriva voditeljica gradskog Odjela za statistiku i analitiku.


- Uzmete sve plaće koje su isplaćene i rangiraju se od najniže do najveće. I onda se ona srednja vrijednost smatra medijalnom plaćom. U Gradu Zagrebu u siječnju 2022. ona je iznosila 7.056 kuna. Što znači da je polovica zaposlenih primala tu plaću, manju ili jednaku toj. Dok je druga polovica primala plaću 7.056 kuna i višu od toga, pojasnila je Polančec.


U odnosu na državni prosjek, prosječna zagrebačka neto plaća isplaćena za siječanj ove godine bila je veća za 1.150 kuna. No, to ne znači nužno da se u Zagrebu živi bolje, kaže Polančec. Bitan faktor su indeksi potrošačkih cijena koji se vode samo na nacionalnoj razini.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici