Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako se zaštititi od sunca?

19.06.2023.

13:07

Autor: HRT Radio Sljeme

Zaštita od sunca

Zaštita od sunca

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Pred nama je pravi ljetni tjedan, a temperature bi u četvrtak mogle doseći vrijednosti veće od 35 stupnjeva. Stoga su iz nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar, izdali posebna upozorenja za starije osobe, koje su u najvećem riziku od visokih temperatura.  

Izbjegavati izlaganje suncu od 10 do 17 sati, zaštiti glavu, nositi prozračnu odjeću, neki su od savjeta koje otkriva voditeljica Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Zavoda, doktorica Tanja Ćorić. Potrebno je i dnevno uzimati do 2 litre tekućine - Vodu ili neke napitke... U tu količinu tekućine koju unosimo se računa i tekućina unesena kroz hranu, kroz juhe, variva, salate, sezonsko voće i povrće... - rekla je Ćorić.


Iz Štampara ističu i da je neophodno redovito održavati čistoću tijela starijega čovjeka i njegova okoliša - Ovisi gdje osoba živi. Ako živi sa svojim članovima obitelji onda je ona, recimo, i zaštićena. Međutim, često su samačka kućanstva gdje obitelj, susjedi ili rođaci trebaju svakodnevno stariju osobu posjetiti, kontaktirati... - istaknula je Ćorić.


Sve savjete možete pogledati ovdje.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.