Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:03 / 13.11.2019.

Autor: Krešimir Vešnik

Kako spriječiti govor mržnje na društvenim mrežama?

Kako spriječiti govor mržnje na društvenim mrežama?

Kako spriječiti govor mržnje na društvenim mrežama?

Foto: - / -

O regulaciji govora mržnje na društvenim mrežama raspravlja se u Novinarskom domu. Slična regulacija provodi se u Njemačkoj pa je cilj saznati njihova iskustva te ih prilagoditi budući da je naša Vlada prošle godine najavila izradu Zakona o sprječavanju neželjenog ponašanja na društvenim mrežama.

Što je to i kako ga spriječiti, temeljna su pitanja kada se raspravlja o govoru mržnje. Posebno se to odnosi na virtualni prostor pa je Vlada najvila da će izradu Zakona o sprječavanju neželjenog ponašanja na društvenim mrežama temeljiti na Njemačkim rješenjima

- Iskustva iz Njemačke govore o cenzuriranju sadržaja na društvenim mrežama i njihovom ukljanjanju bez procesuiranja - rekao je programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb, Ivan Novosel.

Potrebno je stoga, ističe Novosel, osim uklanjanja neželjenog sadržaja i sankcionirati počinitelja.

U Njemačkom modelu problematično je to što su društvene mreže u rukama privatnika koji sami odlučuju o tome što je to govor mržnje, a što ne, nastavio je Novosel - Nešto što je u javnoj sferi, nešto što se treba regulirati i spriječavati, što predstavlja povredu ljudskih prava ne može se dati niti jednom privatnom entitetu da bude sud i tužitelj.

A naše je Ministarstvo pravosuđa osnovalo radnu skupinu koja bi trebala odrediti smjernice za donošenje najavljenog zakona, objašnjava pomoćnica ministra, Vedrana Šimundža - Nikolić - Pokušavamo prepoznati što bi to mi mogli ili morali propisati, a da ne dotaknemo u osjetljivo i riskantno područje Ustavom zajamčenih slobode govora i mišljenja. 

Nadamo se da će današnja rasprava pomoći donositeljima odluka da nas barem malo zaštite od mržnje u virtualnom svijetu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.