Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kako teče obnova zagrebačkih bolnica?

07.02.2023.

15:30

Autor: Radio Sljeme

KBC Zagreb

KBC Zagreb

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Zastrašujući prizori nakon potresa u Turskoj i Siriji mnogima bude sjećanja na zagrebački i petrinjski potres. Zagrebačke bolnice već se nekoliko mjeseci obnavljaju, a svima je zajednički cilj - da pacijenti ne trpe i da im se omogući odgovarajuća zdravstvena skrb. O tome je bilo riječi u emisiji Hrvatskog radija "Izaberi zdravlje".

Najranije je s obnovom krenula Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj, u lipnju prošle godine. Ukupno će se obnavljati tri objekta, a priljev pacijenata iz cijele Hrvatske vrlo je velik i tu se ništa nije reduciralo.

 

- Jedan objekt smo obnovili, slijede obnova druga dva objekta, takozvani objekt Turina i objekt Fischer, to su sve pojedinačni zaštićeni objekti kulture. U isto vrijeme obnavljamo i hitni objedinjeni prijem koji nije dio obnove od potresa. Mislim da volumenom i protočnošću da je sve u redu i da ćemo obaviti sve do tog 30. lipnja kada nam je rok kada moramo završiti obnovu - kaže ravnatelj Goran Roić.


Među prvima u obnovi je Klinička bolnica Merkur. Ginekologija je izmještena u Vinogradsku i Sveti Duh, onkološka ginekologija trenutačno je u Institutu za tumore, dijaliza u Kliničkoj bolnici Dubrava, a sterilizacija u KBC - u Zagreb. Tako će ostati do završetka svih radova.


- Prva faza obnove Merkura bit će gotova 30. listopada ove godine i u tom dijelu ćemo iseliti ovaj drugi dio u taj novouređeni dio i u tom dijelu će biti obnovljen jedan dio ginekologije, ali i dobar dio, znači negdje oko 60% samih kapaciteta bolnice, a onda ćemo naravno početi s drugom fazom. Cjelovita obnova završava 31. prosinca sljedeće godine i do tog termina će biti kompletno obnovljeni svi prostori - pojasnio je ravnatelj Mario Starešinić.


Od studenog prošle godine obnavlja se i pet objekata KBC - a Sestre milosrdnice. Prva faza radova trebala bi biti gotova do kraja lipnja, a ona najzahtjevnija, naglašava ravnatelj Davor Vagić, očekuje nas u ožujku:


- Imat ćemo novu regulaciju prometa oko bolnice i ono što mi pozivamo sve naše pacijente jest da tko god može dolazi do bolnice javnim prijevozom.


A kakva je situacija s KBC - om Zagreb pojasnio je ravnatelj KBC - a Zagreb Ante Ćorušić:


- Rok za dovršetak Petrove je 18 mjeseci, to će biti ispoštovano, prema tome, to će biti polovica iduće godine, Jordanovac također, uz neke anekse ugovora možda koji mjesec duže, a glavna zgrada Rebra, koja je stradala u potresu manje od ove prethodne dvije, planiran rok završetka je 41 mjesec. A ono što će biti najveći izazov jest početak obnove glavne zgrade Rebra, to je ogromna zgrada, dakle tu će biti problemi s premještanjem, morat ćemo se stisnuti, i osoblje i pacijenti, ali mislim da ćemo moći normalno funkcionirati.


Svi ravnatelji slažu se u jednom - obnova se nije znatno reflektirala na produženje lista čekanja. Gotovo sve djelatnosti drugačije su i bolje organizirane, a sve se više uvode i dnevne bolnice koje omogućuju pacijentima brže obavljanje pretraga.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.