Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Kako učiniti Zagreb niskougljičnim gradom?"

15.11.2021.

14:52

Autor: Krešimir Vešnik

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / -

"Kako učiniti Zagreb niskougljičnim gradom?" tematska je sjednica gradskog Odbora za okoliš. Raspravljalo se o načinima proizvodnje električne energije, smanjivanju emisije stakleničkih plinova gradskog prometa te kako ga učiniti što manje štetnim.

Utvrditi kako učiniti Zagreb gradom sa što nižom emisijom ugljika te tako usporiti klimatske promjene, bio je cilj sjednice skupštinskog Odbora za okoliš. "Zagreb ima puno prostora za napredovanje", ističe predsjednik odbora iz Zelene Alternative, Zorislav-Antun Petrović - O kvaliteti zraka imamo vrlo često alarmantne vijesti. To je samo poticaj da se emisija stakleničkih plinova smanji, odnosno da se u prometu korisi što je manje moguće fosilnih goriva. To će bitno doprinijeti kvaliteti zraka u gradu.

Dva su konkretna prijedloga. Prvi se odnosi na ZET - Flota će do 2035. biti pogonjena ili vodikom ili električnom energijom. Ako bude pogonjena električnom energijom onda treba osigurati da ona bude iz obnovljivih izvora koji nisu štetni, nemaju emisiju. Poanta je da se do 2035. potpuno napusti korištenje fosilnih goriva u javnom gradskom prijevozu - pojasnio je Petrović.

Drugi je pak postavljanje solarnih panela - Na zadnjoj sjednici održanoj u listopadu, Skupština je jednoglasno podržala program "Sunčani krovovi" koji predviđa instaliranje najmanje 50 megavata snage solarnih panela na krovove našega grada. To je ogroman korak naprijed jer to je više nego što trenutno Hrvatska ima instaliranih solarnih panela - rekao je predsjednik odbora. 

Iskorištavanje geotermalne te potencijal energije iz otpada u našem gradu teme su o kojima se, također, raspravljalo. Akutni problemi Zagreba, odvoz i zbrinjavanje otpada te saniranje odlagališta teme su ostavljene za neku drugu sjednicu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.