Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kakva je budućnost Imunološkog zavoda?

12.01.2017.

12:42

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić sastao se s predstavnicima sindikata kako bi razgovarali o budućnosti Imunološkog zavoda. Bandić je najavio i skorašnji sastanak u Ministarstvu zdravstva kako bi se možda konačno povukla trakavica o neizvjesnosti jedne od strateški važnih zdravstvenih ustanova u zemlji.

Agonija oko Imunološkog zavoda traje već godinama. Nakon što je 2013. izgubio dozvolu za proizvodnju lijekova, Imunološki zavod zapao je u velika dugovanja iz kojih se može izvući jedino ulaganjem u izgradnju novog suvremenog pogona. Unatoč mnogobrojnim obećanjima Vlade, do izgradnje novog objekta još uvijek nije došlo, jer Vlada ne može naći odgovarajuće ulagače.

Gradonačelnik Milan Bandić je i u današnjem razgovoru sa sindikalnim predstavnicima ponovio, te potvrdio spremnost da gradnju financira Grad. Rekao je da je obnova Imunološkog zavoda isključivo posao države te ako država traži strateškog partnera, onda je Grad Zagreb jedini istinski i pravi strateški partner. Pozvao je Vladu da problem riješi sama, a ako to ne može onda ili neka uzme Grad Zagreb kao jedinog strateškog partnera ili neka obnovu Imunološkog prepusti Gradu Zagrebu. Onda će Grad Zagreb to preuzeti na svoja leđa. Nisu u pitanju novci! Za kvalitetne projekte u ovom gradu i ovoj zemlji ih uvijek ima, samo je pitanje što je prioritet. Za Grad Zagreb ovo je prioritet. Kakva je država i grad Zagreb ako nemaju 50 milijuna eura zajedno da riješe tvrtku od strateškog interesa? Politika grada Zagreba i gradonačelnika je da tu točku treba spasiti, naglasio je Bandić.

Ovakav prijedlog podržavaju i sindikati, koji isto kao i gradonačelnik smatraju kako je nedopustivo da ova strateški važna zdravstvena ustanova propadne. Država i vlada Republike Hrvatske mora riješiti problem Imunološkog, ali ga mora početi rješavati jučer da bi ga riješila u sljedećih nekoliko mjeseci, inače Imunološkog više neće biti. Ukoliko država to ne može ili ne želi onda idemo zajedno sa Gradom Zagrebom u priču spasa Imunološkog zavoda. Dakle, ne prihvaćamo nikakve strateške partnere, menadžerčiće, tajkunčiće, ljude iz biznisa, strance i sve ostale, rekao je predstavnik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, Željko Klaus. 

Važnost pronalaženja adekvatnog rješenja istaknula je i kandidatkinja za gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš. Imunološki je tema gdje treba sjesti sa vladom i odabrati najbolji mogući model, međutim što se tiče imunološkog moramo biti jednako tako realni. Oni sad rade u hladnom pogonu, dakle tamo ljudi rade samo za plaće. Neke stvari su izgubljene, a izgubljeno je neko vrijeme. Imunološki prije tri ili četiri godine i danas su dvije različite stvari. I ono čega svi moramo biti svjesni, oni se više ne mogu baviti djelatnošću kojom su se bavili na lokaciji na kojoj jesu, rekla je Mrak-Taritaš. 

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako je za kvalitetno rješenje potrebno vrijeme. To će uzeti nekoliko tjedana, to su ozbiljni izračuni glede tržišta i cijena. S jedne strane treba investiciju procijeniti, što je uvjetno govoreći relativno lakše, ali tržište raste na svjetsko tržište kad govorimo o cjepivima. Vrlo ozbiljan marketinški izračun treba napraviti, izjavio je Kujundžić, te dodao kako nikada nije bilo riječi o odustajanju od Imunološkog zavoda već je u tijeku proces traženja najprihvatljivijih financijskih i tehničkih rješenja.

Gradonačelnik Bandić najavio je kako će 19. siječnja imati sastanak u Ministarstvu zdravstva, a tema razgovora bit će upravo budućnost Imunološkog zavoda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.