Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kakva je socijalna slika našeg grada?

24.03.2021.

13:58

Autor: Krešimir Vešnik

Davor Puklavec/PIXSELL

Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / -

Rast broj stanovnika te rast nezaposlenosti, samo su neki podaci Komparativna socijalne slike našeg grada za 2019. i 2020. Predstavljena je u ZICER-u s naglaskom na izazovima nošenja sa covid krizom i potresima. Istaknuto je i da će se svi oblici novčane pomoći zadržati.

Socijalna slika Grada pokazuje kvalitetu života Zagrepčana. Provodi se od 2000-e godine i ona je temelj, kažu iz Grada, novih mjera socijalne politike. Prošla je pak godina imala je velik utjecaj na građane, govori pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Romana Galić - Napravili smo istraživanje u rujnu i vidjeli da je 23 posto nezaposlenih, nezaposleno kao posljedica pandemije.

Ipak, naglašava Galić, stopa rizika od siromaštva u našem je gradu, među ostalim, upola manja nego u ostatku zemlje - To ne znači da nema siromašnih. U Hrvatskoj je najugroženija skupina ljudi, osobe starije životne dobi i to žene, čiji je rizik od siromaštva čak 33 posto. To su zabrinjavajući podaci, a i nama smjer kojim putem, kojim intervencijama trebamo ići.

Da bi se Grad bolje borio sa krizama, zastupnici su prije nekoliko dana na skupštinskoj sjednici prihvatili Strategiju protiv siromaštva i socijalne isključenosti do 2025., ali i novu odluku o socijalnoj skrbi. Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević - Podigli smo cenzus sa 1 500 na 1 700 kuna za primanja našim umirovljenicima. Tako da će već ove godine uskrsnicu, ali i ostale mjere, umjesto 6 500 korisnika, koliko ih je bilo do sada, primati 12 000 umirovljenika.   

Tek će se u idućem periodu, zaključuje Pavičić Vukičević, vidjeti razmjeri pandemije i potresa, ali, najavljuje, Grad će na nove probleme znati odgovoriti.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.