Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kakvi su rezultati Mature?

13.07.2015.

12:46

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od podneva 40 tisuća pristupnika na ovogodišnjoj državnoj maturi mogu vidjeti rezultate ispita.

Većinu njih najviše zanima, a što je do posljednjeg dana bilo nepoznanica, jest - to hoće li im ispit iz engleskog jezika održan 19. lipnja biti priznat ili poništen zbog nagađanja da je jedna od tema procurila u javnost. 

No, mogu odahnuti - Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, nakon pomne analize, donio je odluku da je ispit regularan na A i B razini. Budući da se sastojao od tri dijela (čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja), svi će se elementi uzeti u obzir pri izračunu ocjene. 

Evo priopćenja sa stranice Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja: "...Ispit iz Engleskog jezika, održan 19. lipnja 2015., na Državnoj maturi 2014./2015. sastojao se od tri dijela (čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja) koji će se uzeti u obzir za konačan izračun ocjene pristupnicima. Ispit je u cijelosti regularan na A i B razini.
Ovim putem također potvrđujemo završetak provedbe ljetnoga roka Državne mature 2014./2015. i najavljujemo objavu rezultata u skladu s „Kalendarom ljetnog roka Državne mature šk. god. 2014./2015.“ za sutra, ponedjeljak, 13. srpnja 2015. godine u 12 sati..."  

Ove je godine čak 4200 učenika strukovnih škola, više nego lani pisalo ispite, dok je gimnazijalaca bilo stotinu više. I svi oni imaju 48 sati za prigovore i žalbe. U petak je konačna objava rezultata. Kako doznajemo, ove godine ima mnogo više učenika sa 100 posto bodova iz matematike i fizike, ali i hrvatskog jezika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.