Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kamo je "nestao" Cafe de Matoš?

18.08.2021.

07:11

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Cafe de Matoš

foto: Cafe de Matoš

Foto: - / -

Iako su, najprije, imali dozvolu za održavanje manifestacije na Trgu Mažuranića do 12. rujna, početkom kolovoza "Cafe de Matoš" ostao je bez nje s objašnjenjem da je riječ o lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro.

Suživot manifestacije "Cafe de Matoš" i Gradske uprave ove je godine otpočetka na klimavim nogama. Odobrenje za boravak na Trgu Mažuranića dala im je bivša obnašateljica dužnosti gradonačelnika, Jelena Pavičić Vukičević. Međutim, početkom srpnja, navodno zbog pritužbi stanara iz tamošnjeg Mjesnog odbora "Mimara", počele su muke po organizatoru, tvrtki Jarun d.o.o. 

Iako je, prema tvrdnjama organizatora, prikupljeno više od dvije tisuće potpisa za nastavak Cafea de Matoš, to - izgleda- nije bilo dovoljno, a Mažuranac je od nedjelje navečer ponovno prazna površina.

"Nažalost, iako smo najavili i 'borili' se do zadnjega dana, Caffe de Matoš od strane Grada nije prepoznat kao „za grad važna“ manifestacija, unatoč pojačanom dolasku turista tijekom ljeta i unatoč činjenici da se tijekom ljeta organiziralo vrlo malo događaja u gradu. Čak i unatoč više od 2100 potpisa građana na peticiji za ostanak naše manifestacije na Mažurancu. Želja da Ljeto kod Matoša traje do 12. rujna nažalost nije odobrena. Razlog? U Rješenju gradskog ureda za izdavanje dozvola za javne površine tražena lokacija je, odjednom, zaštićeno kulturno dobro.

Naša organizacija od prvih dana poštuje i podržava zaštitu javnih i zelenih površina u gradu, no isto tako pozdravljamo i kulturu života u parkovima u središtima gradova. Baš kao što i svjetski gradovi poput Beča, Rima, New Yorka, Pariza, Londona i drugih žive punim plućima u svojim parkovima tokom cijele godine. Zadnje što želimo je da naš centar grada postane razrušena i tužna spavaonica. Nadamo se samo da će objekti stradali u potresu na Strossmayerovom šetalištu na Gornjem gradu ubrzo dočekati svoju obnovu i da će se Caffe de Matoš vratiti svojoj „kući“ - stoji u priopćenju Ivana Paškvana iz tvrtke Jarun d.o.o.

Na naš upit o razlozima ukidanja dozvole manifestaciji Cafe de Matoš, iz Gradske uprave poslali su sljedeće priopćenje:

"Uređena parkovna površina na lokaciji na kojoj se ugostiteljska djelatnost „Cafe de Matoš“ održavala od 15. lipnja do 15. kolovoza 2021.  dio je zaštićenog kulturnog dobra "Zelene potkove", urbanističko-arhitektonske i parkovne cjeline, koja zaslužuje adekvatno valoriziranje i primjereno upravljanje, što i jest u mandatu odgovorne gradske uprave i Povjerenstva za davanje u zakup javnih površina. 

Podsjećamo, tvrtka Jarun Park d.o.o. planirala je, pod nazivom „Cafe de Matoš“, organizirati ugostiteljsku djelatnost u 7 ugostiteljskih kućica i na otvorenom šanku, uz postavu 20 stolova, 40 stolica, 10 ležaljki, reklama te drugih elemenata, u javnom parku na Trgu Mažuranića, u trajanju od 90 dana.
Povjerenstvo je ocijenilo kako „Cafe de Matoš“ svojim održavanjem dužim od 60 dana, na koliko je do sada bilo odobreno trajanje manifestacije, kao i karakterom ugostiteljske djelatnosti te ekstenzivnim zauzimanjem prostornih kapaciteta nije primjereno vrijednosti i funkciji takvog zaštićenog kulturnog dobra, odnosno njegovoj izvornoj namjeni kao javnog prostora.

Riječ je o javnom prostoru koji prije svega većinu vremena treba biti dostupan na uživanje svim građanima, neovisno o tome jesu li spremni biti potrošači ugostiteljske ponude zakupnika. 

Gradonačelnik je, na prijedlog Povjerenstva za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje, odbio zahtjev za produljenjem održavanja manifestacije „Cafe de Matoš“ do 16.09.2021."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.