Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kampanja "Spriječimo trovanje ugljičnim monoksidom u svom domu"

03.10.2019.

11:54

Autor: Boris Bogić

Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

Kampanju su pokrenuli Ministarstvo unutarnjih poslova, Gradska plinara Zagreb i Dimnjačarska obrtnička zadruga kako bi upozorili na opasnosti od starih atmosferskih bojlera i trovanja ugljičnim monoksidom.

Godišnje se u Zagrebu registrira četiri do pet slučaja trovanja ugljičnim monoksidom, a u prosjeku svake dvije godine jedan osoba smrtno strada zbog trovanja.

- Više od 40 tisuća kućanstava još uvijek koriste stare atmosferske bojlere, a poseban je problem u stanovima koji su renovirani te je ugrađena pvc stolarija- rekao je upravitelj dimnjačarske obrtničke zadruge Nenad Zrinski

Dubravko Duvančić iz Gradske plinare Zagreb je upozorio na opasnosti koje vrebaju prilikom istovremenog rada ventilatora, napa i atmosferskog bojlera. Također je istaknuo kako je pripremljen letak koji će biti poslan onim građanima za koje se zna da još uvijek u domovima imaju atmosferske bojlere.

Također, pozvao je građane da u skladu sa svojim mogućnostima zamijene atmosferske bojlere kondenzacijskim bojlerima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.