Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kampanjom "Hrvatska može bolje" do kvalitetnijeg obrazovanja

19.05.2017.

13:01

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inicijativa GOOD pokrenula je kampanju "Jer Hrvatska može bolje", kojom želi ukazati na nekavalitetni obrazovni sustav te potaknuti obrazovnu reformu. Osim edukacija, u sklopu kampanje održat će se i prosvjedna šetnja centrom Zagreba.

Tema trodnevne kampanje nosi naziv "Od demokracije u školi do demokracije u društvu - Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma," rekla je Martina Horvat iz inicijative GOOD. Naglasila je da je kampanja nastavak građanskog prosvjeda prije godinu dana, kad je na zagrebačke ulice izašlo oko 50 tisuća ljudi kako bi pokazali da žele kurikularnu reformu. Upravo pod tim nekim motom zalaganja za bolje i kvalitetnije obrazovanje za naše mlade, i ove godine smo odlučili podsjetiti da kao društvo ne radimo dovoljno na poboljšanju i unaprijeđenju kvalitete obrazovanja, istaknula je Horvat.

Stoga će u sklopu kampanje, 30. i 31. ovog mjeseca građani moći sudjelovati u brojnim kulturno-umjetničkim i edukacijskim aktivnostima. Većina aktivnosti održavat će se u udruzi Roda u Žejavićevoj, a 30. svibnja pozivamo vas da u kazalištu Gavella dođete pogledati predstavu "Demokracija" Zijaha Sokolovića, nakon toga imamo u Studiju smijeha tematsku večer neuspjeha vezanih uz razne pokušaje reformi. 31. svibnja imamo dosta aktivnosti za mlade, imat ćemo prezentaciju online edukacijskih modula, zatim će tu biti debata o krizi demokracije i jedan program takozvane Žive knjižnice, pojasnila je Horvat.

Središnji dio programa odvijat će se 1. lipnja te će obuhvatiti veći broj ljudi. Imat ćemo jednu tribinu na kojoj oočekujemo zanimljive izlagače koji su na različite načine sudjelovali u reformi obrazovanja. Nakon toga ćemo imati predstavu u kazalištu Gavella "Neopravdan sat". Ono što posebno trebam naglasiti je da u spomen na 1.6. prošle godine, i ove godine ćemo imati javne akcije kojima ćemo podsjetiti da još uvijek čekamo na obrazovnu reformu, nastavila je Horvat.

Iz inicijative ističu da se od prošle godine ništa po pitanju obrazovanja nije promijenilo te pozivaju sve mlade koji imaju na tu temu nešto za reći, bilo tekstom ili video uratkom, da se u akciju uključe putem online kampanje i društvenih mreža uz oznaku #Hrvatskamorabolje. Poruke mladih inicijativa će ispisati na plakate prosvjedne povorke koja će prvog lipnja hodati od Trga bana Jelačića do Glavnog kolodvora.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.