Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kaos u Novom Petruševcu! Umiješala se i interventna policija

27.06.2019.

15:37

Autor: Krešimir Vešnik

Kaos u Novom Petruševcu! Umiješala se i interventna policija

Kaos u Novom Petruševcu! Umiješala se i interventna policija

Foto: - / -

Interventna policija odnijela je desetak prosvjednika koji su sjedili na stubama i tako onemogućili obiteljima slabijeg socijalnog stanja, većinom romskih, da se usele tamošnju zgradu. Prosvjednici ističu da zgrada nije prikladna za stanovanje te da njezin vlasnik nije Grad Zagreb.

U devet sati ujutro prve su se obitelji, koje su dobile stanove u zgradi u Novom Petruševcu, trebale u njih i useliti. No oko 60 Petruševčana koji su prosvjedovali protiv njihovog useljenja, između ostalog tvrdeći da zgrada nije sigurna, nisu dopuštali ulazak u zgradu. Njih desetak je sjelo na ulazne stube. Policija im je rekla da se maknu.

Mještani su ostali sjediti na stubama dok su preko puta njih čekale obitelji da uđu u svoje nove domove. U jednom je trenutku došlo i do naguravanja!

Prosvjednici tvrde da zgrada nije sigurna za stanovanje jer, među ostalim, nema protupožarnih stepenica. Također uvjeravaju da zgrada nije imovina Grada Zagreba.  Mještanin Josip Tomljenović kaže da je i dalje upisan kao suvlasnik zgrade iako ju je prodao Gradu prije 15-ak godina - Mi još uvijek dobivamo komunalnu naknadu za električnu energiju na naše ime i nama blokiraju račune, a sada bi to netko htio predati u tuđe ruke, a da nije njihova imovina. Grad se nije uknjižio u tu imovinu.

Među  okupljenim građanima, našla se i pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Mirka Jozić. Tvrdi da je zgrada u vlasništvu grada Zagreba - Kupoprodajni ugovor koji je napravljen 2003. godine ljudi su potpisali, dobili su za to novce i ono je imovina grada Zagreba. Znate vrlo dobro da je u Republici Hrvatskoj više vanknjižnog vlasništva nego knjižnog. Sve je imovinski čisto, a ako nije za to postoje nadležni sudovi - istaknula je Jozić.

Petruševčani ističu da će se useljavanjem novih obitelji "getoizirati" njihov kvart te da je zgradu Grad kupio da bi se pretvorila u Tehnološki park, a ne u stambeni prostor - Gradska skupština nema nikakvog saznanja da je zgrada prenamijenjena u stambene prostore. Oni su, donedavno, služili za smještaj radnika; nisu za obiteljsko stanovanje. Usred rekonstrukcije gospoda je tim našim ljudima, s kojima dijelimo susosjećanje, ugradila po jedan radijator, fiski, i dva radijatora na kotačićima. Neka mi netko kaže je li to norma za normalan život? - rekao je predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora, Jozo Jurić.

"Zgrada ima sve potrebne dozvole za stanovanje" ističe pročelnica Jozić. U Novi Petruševac se stoga, nakon što je interventa policija odnijela prosvjednike koji su sjedili na ulazu uselilo 30-ak novih obitelji. 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.