Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kapela Sv. Jakoba na Očuri

06.10.2022.

09:44

Autor: Nepregledno blago, Vesna Jurić Rukavina

Inventar iz Kapele Sv. Jakoba

Inventar iz Kapele Sv. Jakoba

Foto: Fototeka Ministarstva kulture / HRT Radio Sljeme

Kako bi se široj javnosti približila još jedna vrijedna spomenična sakralna baština, ovoga puta Kapela Svetoga Jakoba na Očuri, koja je smještena na vrhu brijega, izvan naselja Gorjani Sutinski, Općina Radoboj, u sklopu projekta SOS za svetce voditeljice  mr. art. Zvjezdana Jembrih red. prof. ALU, u Radoboju će se održati 20. i 21. listopada znanstveno stručni skup u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Krapinsko – zagorska županija pod nazivom „ O KAPELI SVETOGA JAKOBA iliti Bl. Marie Devicze zvêrhu Hotchure milosche izkazujuche“ posvećenoga dr. sc. Miji Koradeu (1947. – 2020.), istraživaču i promicatelju hrvatske povijesti, kulture i sakralne baštine.

Kapela sv. Jakoba (Sv. Marije) na Očuri najveća je gotička crkva u Hrvatskom zagorju. Malo tko zna za nju ističe Zvjezdana Jembrih s Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU. Zadržala je do danas gotovo u potpunosti svoj izvorni gabarit. Sastoji se od volumena sakristije, svetišta i lađe te zvonika sa sjeverne strane. Svetište je ojačano kontraforima, a izvorno je bilo svođeno križno-rebrastim svodom. U lađi je crkva imala tabulat i starije, drveno, oslikano pjevalište. Pripadala je pavlinskom samostanu u Lepoglavi. Crkva je barokizacijom u drugoj polovici 18. stoljeća dobila barokni svod u lađi, pjevalište, južnu sakristiju i oltare. S obzirom na devastaciju u II. svjetskom ratu, od malo preostalog inventara naročitu vrijednost ima gotički kip Madone.


Na očuvanju baštine radi se mnogo, sa ciljem kako bi spasili inventar koji ima i svoju duhovnu i umjetničku dimenziju. Inventar je često razasut, nekad trebaju godine da se uđe u trag. Posebne su poteškoće i s drvenim skulpurama jer su pune crvotočine. No baštinu treba spašavati napominje mr. art. Zvjezdana Jembrih, red. prof. ALU.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Nepregledno blago

Emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju. Otkrivamo zanimljivosti iz bogate tradicije i predstavljamo vam čuvare i promotore nepreglednog blaga Hrvatske.

Poslušajte u Slušaonici