Hrvatski radio

Radio Sljeme

08:44 / 31.05.2018.

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Kardinal Angelo Bagnasco predvodio proslavu Majke Božje od Kamenitih vrata

foto: HRT Radio Sljeme/ Tomislav Rižnar

foto: HRT Radio Sljeme/ Tomislav Rižnar

Foto: - / -

Brojni vjernici slavili su jučer zaštitnicu grada Majku Božju od Kamenitih vrata, iznimno zbog današnje svetkovine Tijelova. U svečanoj procesiji zagrebačkim ulicama uz svijeće i pjesmu slika Majke Božje vraćena je na Kamenita vrata.

Euharistijskim slavljem u zagrebačkoj prvostolnici kojeg je predvodio kardinal Angelo Bagnasco, đenovski nadbiskup metropolit i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u zajedništvu s kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom, kardinalom Willemom Jacobusom Eijkom, nadbiskupom Utrechta te nadbiskupom mons. Vicenzom Pagliuom, predsjednikom Papinske akademije za život, proslavljena je svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnica grada Zagreba. 

U svom pozdrvnom govoru kardinal Josip Bozanić pozvao je vjernike da "molimo Isusovu i našu Majku da jača naše crkveno i narodno zajedništvo, da nas nauči dijeliti kruh prijateljstva i graditi bratsko-sestrinske odnose. Neka nam pomogne da potpuno odgovorimo svome kršćanskom pozivu i poslanju te kao prave kćeri i sinovi Crkve pridonosimo uspostavi civilizacije ljubavi, istine, pravde i mira u  hrvatskom društvu."

U homiliji koju je izrekao, kardinal Bagnasco je izražavajući radost što predvodi slavlje Majke Božje od Kamenitih vrata istaknuo: "Dragi prijatelji, što bismo bili da smo udaljeni od Boga?", nastavio je kardinal Bagnasco naglasivši da "življenjem kao da Boga nema – a to je sekularizam – kakvo se to društvo gradi? Možda sretnije i solidarno? Zacijelo ne izgleda tako! Narodi i nacije danas su zahvaćeni smrtonosnim individualizmom koji, u ime posvemašnje slobode, dijeli ljude jedne od drugih i svakoga osuđuje na tužnu osamljenost."

Govoreći o bl. Alojziju stepincu poručio je : "Možemo reći da blaženi Alojzije Stepinac, u određenom smislu, daje glas duši hrvatskog naroda". 

Proslava Majke Božje od Kamenitih vrata završila je procesijom do Kamenitih vrata, gdje je nakon molitve koju je predmolio kardinal Bozanić završni blagoslov udijelio predslavitelj slavlja kardinal Angelo Bagnasco.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.