Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kardinal Bozanić: hrvatski sveci opečatili hrvatski identitet

01.11.2016.

18:00

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na blagdan Svih svetih u crkvi Krista kralja na zagrebačkom Mirogoju istaknuo je kako nije teško zaključiti da su hrvatski sveci od početaka do kardinala Stepinca snažno opečatili hrvatski identitet.

Nije moguće pisati povijest odgoja i obrazovanja bez doprinosa hrvatskih svetaca, rekao je zagrebački nadbiskup dodavši kako je njihov doprinos snažno opečatio hrvatski identitet. Naglasio je i kako Crkva u današnjem blagdanu nudi uvječni život.

Svi sveti nadilaze pogled na čovjeka kao građanina svijeta, napomenuo je kardinal Bozanić dodavši kako oni nude odgovor o konačnom smislu ljudskoga života. Na blagdan Svih svetih zborna molitva euharistije ukratko opisuje što se slavi toga dana: Svemogući vječni Bože, danas zajedno slavimo zasluge svih svetih.

Molimo te: što je više zagovornika, udijeli nam i veće obilje svoga milosrđa. Ulazna pjesma, pak, poziva na radost: Radujmo se svi u Gospodinu! Svetkujmo blagdan u čast svih svetih: njihovu se blagdanu raduju anđeli i zajedno s njima slave Sina Božjega".

Liturgija pokazuje kako 1. studenoga nije tužni dan, dan za crninu, jer je sve usmjereno slavlju živih koji su dio nebeske Crkve i kojima se raduju anđeli. U taj se dan smještaju svi pokojnici svetačkoga života za koje se nisu vodili postupci kanonizacije, a u zemaljskom su životu ostavili svetački trag i uzor za nasljedovanje.

Prema kršćanskom vjerovanju, smrću su prešli u vječni život, što ne znači prestanak postojanja, već trajanje na drukčiji način, trajanje duše koja Boga gleda, dok tijelo čeka uskrsnuće u Posljednji dan. Ovim blagdanom, po katoličkom vjerovanju, slavi se zapravo naše žive kao članove nebeske Crkve, koja je putujućoj Crkvi suputnica i dio je jedne cjeline.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.