Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kardinal Bozanić predvodio misu polnoćku u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca

25.12.2022.

06:39

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Polnoćka u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca

Polnoćka u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca

Foto: Zagrebačka nadbiskupija / HRT Radio Sljeme

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misno slavlje polnoćke u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca, na Kaptolu. U svojoj homiliji istaknuo je kako nitko nije isključen iz Božića "jer Božić objavljuje Božju ljubav prema čovjeku, Ljubav potpuno besplatnu, koja se očituje u neočekivanom obliku". Na kraju homilije kardinal Bozanić potaknuo je okupljene da ovoga Božića pred jaslicama zahvale Bogu što je "dao Isusa te iz dubine srca uzdignimo hvalu Božjoj vjernosti i u poniznosti molimo: blagoslivljajmo te, svevišnji Bože, što si se ponizio za nas. Ti si neizmjeran, a postao si malen. Ti si bogat, a postao si siromašan. Ti si svemoguć, a postao si slab.", poručio je kardinal Bozanić. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je misu polnoćku u koncelebraciji s generalnim vikarom i moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislavom Subotičancem, rektorom Zagrebačke katedrale mons. Zlatkom Korenom, biskupskim vikarom i kancelarom preč. Markom Kovačem, kanonicima i prebendarima Prvostolnog kaptola zagrebačkog, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Željkom Faltakom i odgojiteljima vlč. Josipom Đurinom i vlč. Tonijem Potrebićem te nadbiskupskim tajnikom vlč. Petrom Belinom.


Misno slavlje pjevanjem su uveličali Koralisti zagrebačke katedrale i Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Miroslava Martinjaka.


Božić ( umanjenica od Bog) je hrvatsko ime kršćanskog blagdana Isusova rođenja; liturgijski naziv: Dan rođenja Gospodina našega Isusa Krista. Blagdan je uveden u Rimu u VI. st. Nadnevak 25. prosinca, kao dan Isusova rođenja, zabilježen je prvi put 354. Za Rimljane je to bio dan sunca, svečani početak novoga života u prirodi, kada dani postaju duži, a sunce potiskuje tminu. Blagdan Božića brzo se raširio i u zapadnom i u istočnom kršćanstvu. Središnji je čin proslave Božića ponoćna liturgija. U sadržaju Božića istaknuta je poruka mira, važnost neznatnih i nemoćnih, kojima zvijezda dovodi na poklon najveće mudrace. Božić iskazuje vjeru da je Bog, prisutan u neznatnom i nejakom djetetu siromaha, snažniji od svih sila. Taj vjerski sadržaj blagdana i kulturološki okvir njegova kalendarskog smještaja postali su neiscrpno umjetničko nadahnuće tijekom stoljeća u svim kršćanskim narodima.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.