Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kardinal Bozanić predvodio misu polnoćku u Župi sv. Jeronima u Maksimiru

25.12.2021.

07:54

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Misa polnoćka

Misa polnoćka

Foto: ZG Nadbiskupija / ZG Nadbiskupija

Naglašavajući solidarnost Kardinal je poručio kako je u vremenu pandemije potrebno na poseban način misliti na svoje i tuđe, ali i moliti Boga da nas oslobodi od ovoga iskušenja. "Dok smo u ovom vremenu, budimo odgovorni i nemojmo se dati zavesti lažnim prorocima."  Na početku misnoga slavlja kardinal Bozanić pozdravio je okupljene vjernike, kao i one koji su misno slavlje pratili putem medija. Naglasio je kako župna crkva Svetoga Jeronima u Maksimiru predstavlja Prvostolnicu s obzirom na to da ove godine u zagrebačkoj katedrali nije mogla slaviti polnoćka. 

U homiliji Kardinal je istaknuo kako Božić u srcu osjećamo bolje nego li to možemo izreći. "Božić je povezivanje neba i zemlje. Čovjek ga ne bi mogao domisliti, niti projektirati, niti željeti. Božić je izbor Božji. Nije to lako shvatiti, ali mi to u dubini srca osjećamo - da je Bog blizu, da je došao k nama i povezao nebo sa zemljom. To je Božji silazak, Božje čudo."


Naglašavajući solidarnost Kardinal je poručio kako je u vremenu pandemije potrebno na poseban način misliti na svoje i tuđe, ali i moliti Boga da nas oslobodi od ovoga iskušenja. "Dok smo u ovom vremenu, budimo odgovorni i nemojmo se dati zavesti lažnim prorocima."


Na kraju homilije kardinal Bozanić čestitao je Božić i pozvao da "molimo Isusa koji se rodio da i u našem društvu, našem gradu i u našim obiteljima dijete bude u središtu brige, zauzimanja i ljubavi. Neka naše hrvatsko društvo i naš grad bude prijateljski otvoren prema djeci." 


Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je svetu misu polnoćku, a s njim  su koncelebrirali  Marko Kovač, biskupski vikar i kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola; mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog Tomislav Petranović, župnik Župe sv. Jeronima te vlč. Martin Palić, umirovljeni svećenik.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.