Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kardinal Bozanić predvodio misu za žrtve pandemije koronavirusa

24.02.2021.

21:15

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Foto: Zagrebačka nadbiskupija, Tiskovni ured

Foto: Zagrebačka nadbiskupija, Tiskovni ured

Foto: - / -

U uvodu u misno slavlje kardinal je naglasio kako ovim slavljem ulazimo u veliki europski lanac molitve te želimo moliti za pokojne i za sve koji tuguju za svojim najmilijima, za oboljele i za medicinsko osoblje te sve koji se brinu za opće zdravlje u ovom delikatnom trenutku naše suvremenosti.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je večeras , euharistijsko slavlje za žrtve pandemije koronavirusa u sklopu inicijative Vijeća europskih biskupskih konferecija (CCEE). Europski biskupi, okupljeni u Vijeću, pokrenuli su ovu inicijativu želeći tijekom korizme povezati stanovnike Staroga kontinenta u zajedništvu i molitvi za sve pogođene pandemijom. Za svaku biskupsku konferenciju određen je jedan dan na koji će se slaviti svete mise za žrtve pandemije, a za Hrvatsku biskupsku konferenciju određen je današnji dan. 


U svojoj homiliji kardinal Bozanić istaknuo je kako je  „Ta globalna tragedija pandemije Covid-19 probudila je svijest da smo, rečeno slikovito, na istoj lađi u kojoj nesreća pojedinca pogađa čitavu zajednicu. Ta pandemija »razotkriva našu ranjivost i iznosi na vidjelo one lažne i suvišne sigurnosti kojima smo gradili naše planove, naše projekte, naše navike i prioritete (…) Urušila se je obmana onih stereotipa kojima smo maskirali svoj 'ego' uvijek zaokupljen vlastitom slikom; i na vidjelo je izišla, još jednom, ona blagoslovljena zajednička pripadnost kojoj ne možemo izmaći: bratska pripadnost«", rekao je kardinal Bozanić podsjećajući na riječi pape Franje izrečene 27. ožujka 2020. godine na Trgu svetoga Petra.

Trenutna situacija u Hrvatskoj obilježena je pandemijom koronavirusa, ali i posljedicama velikih potresa 22. ožujka i 29. prosinca 2020. godine, u kojima je zahvaćen velik dio Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije. Kardinal je naglasio kako su posljedicama pandemije zahvaćeni svi dijelovi društva te kako smo pozvani posebno zahvaljivati za sve heroje i glasnike kršćanske ljubavi. „Pandemija i potresi omogućili su nam da prepoznamo i cijenimo mnoge istinske bližnje koji su u situacijama kada je vladao strah izložili svoje živote za druge. Naši su životi isprepleteni te su mnogi primili pomoć od ljudi koji ispisuju važne stranice u našim životima. Za sve Bogu zahvaljujemo.“

Na kraju je misnoga slavlja zagrebački nadbiskup pozvao je na molitvu za one koji trpe zbog gubitka svojih najbližih, za sve oboljele, za bolesnike koji se muče u bolnicama i za sve zahvaćene ovom pandemijom te zazvao Božji blagoslov na sve okupljene na misnom slavlju i one povezane putem radija i televizije. 

Kardinal Bozanić svetu je misu predslavio u župnoj crkvi sv. pape Ivana XXIII., u Dubravi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.