Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kardinal Bozanić susreo se s ravnateljima i kritizirao obrazovnu reformu

19.12.2018.

15:05

Autor: Magdalena Pongrac

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Ususret božićnim blagdanima zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić susreo se s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova na području nadbiskupije. Kardinal je istaknuo da je religiozni odgoj u školama potreban kako bi se izgradilo moralno društvo.

Na tradicionalnom božićnom susretu kardinal Josip Bozanić poručio je da u odgoj i obrazovanje treba uključiti sve relevantne institucije - obitelj, vrtiće, škole, društvo, Crkvu i kulturu. One čine „odgojni savez" koji je danas u krizi, rekao je Bozanić, kritiziravši obrazovnu reformu. Osvrno se i na eksperimentalni program Škole za život, rekavši kako obrazovanje mora uključivati i duhovnu dimenziju čovjeka, a ne poticati isključivo tehničke vještine i kompetencije. - Da bi škola uopće osposobljavala za život, u programima i sadržajima treba integrirati trostruki jezik: jezik uma, srca i ruku. Religiozni odgoj je važna potpora moralno-etičkom odgoju. -

Ključnu ulogu u odgoju ipak imaju roditelji, naglasio je Bozanić, a gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je da će se i dalje zalagati za status majke-odgajateljice. - Idemo dalje s prijedlogom majke-odgajateljice. U gradu Zagrebu za gotovo 4 tisuće obitelji koje su se prijavile da koriste institut majke-odgajateljice izdajemo oko 350 milijuna kuna godišnje. To je jako malo u odnosu na ono što Hrvatsku čeka kada toga ne bi bilo. -

Koji je cilj današnjeg susreta? - S jedne strane, cilj je susresti se te razmijeniti tople riječi i čestitke povodom blagdana Božića i Nove godine. S druge strane, cilj je i potvrditi i podršku kardinala radu sa djecom te kardinala i Crkve nama ravnateljima u našim svakodnevnim obvezama - rekao je predsjednik Udruge ravnatelja zagrebačkih osnovnih škola Josip Petrović.

Odgojno-obrazovne ustanove one su koje formiraju naše društvo i zato je uloga učitelja u njemu iznimno važna, naglasio je kardinal Bozanić. Zaželio je svim ravnateljima, učiteljima, ali i učenicima sretan Božić, a u novoj godini manje nasilja u odgojno-obrazovnim ustanovama te sustav koji će odgajati osobu i društvo u cijelosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.