Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj!

27.09.2018.

13:05

Autor: Mia Majić

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / -

Zaklada "Hrvatska kuća srca" najavila je brojne aktivnosti uoči Svjetskog dana srca koji se obilježava u subotu. Predstavljeni su najnoviji podaci vezani za kardiovaskularne bolesti u Hrvatskoj, a prema posljednjim podacima bolesti srca najčešći su uzrok smrti u našoj zemlji.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,5 milijuna smrti u svijetu godišnje. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je prošle godine umrlo više od 23 tisuće ljudi otkrila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić. Ovo je dosta veliki problem i zapravo želimo skrenuti pozornost na preventivne mjere kojima se ovakav zabrinjavajući podatak može smanjiti, naglasila je Pajić i pritom pozvala građane da dođu na središnji događaj u subotu.

Na Trgu bana Jelačića u subotu s početkom u deset sati nas očekuje centralni događaj i pozivamo sve građane da dođu besplatno izmjeriti arterijski tlak s posebnim tlakomjerima, a predstavit ćemo i uređaje iz područja telekardiografije, a i bit će mnogo aktivnosti i za one najmlađe, zaključila je. 

 Spomenute zdravstvene vrijednosti posjetitelji će u subotu moći besplatno izmjeriti sve do 14 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.