Hrvatski radio

Radio Sljeme

Karla Jančić i Jan Filipović dobitnici "Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost"

16.11.2022.

15:06

Autor: Magdalena Pongrac

Grad Zagreb dodijelio Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost 2023.

Grad Zagreb dodijelio Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost 2023.

Foto: Radio Sljeme / HRT

Nagradu na Međunarodni dan tolerancije 13. put dodjeljuje Grad Zagreb. Karla i Jan zaslužili su je zalaganjem na području ljudskih prava, tolerancije i mira, slobode te jednakosti među svojim vršnjacima. 

Petnaestogodišnja Karla Jančić u Osnovnoj školi Kustošija i sama je bila žrtva nasilja. To ju je potaknulo da svojim znanjem i vještinama pomaže djeci slabijega imovinskog stanja i djeci s poteškoćama u razvoju.

- Nekako, kao da nas više nitko ne sluša, nitko ne sluša žrtve, nitko nam ne vjeruje, tako da smatram da trebamo više raditi kao zajednica na tome - rekla je Karla.


Nasilje je na vlastitoj koži osjetio i Jan Filipović. Kako bi pomogao svojim vršnjacima u Školi za modu i dizajn, osmislio je oglasnu ploču na kojoj su učenici svojim porukama promicali nenasilje. Njegova glasi da - nasilje nikad nije dobar način niti dobar odgovor na bilo što. Trebamo pametno koristiti društvene mreže i sve što nam je na raspolaganju kako bismo pokazali da uvijek možemo razgovarati i bilo koji problem riješiti komunikacijom.


Suzbijanje i sprječavanje nasilja treba promicati preko institucija, istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.

- To je nešto što želimo u našem gradu i inzistirat ćemo da se nasilje iskorijeni. Nadam se i da će osobnim primjerima svatko od nas doprinijeti toj kulturi nenasilja i tolerancije.


U tu svrhu ove godine Grad Zagreb je u 64 škole uveo Građanski odgoj i obrazovanje kojeg pohađa 1.500 učenika, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

- Jedan od ciljeva je upravo upozoriti na problem vršnjačkog nasilja u svim oblicima. Ono što ću još jednom istaknuti je da su učenici poput Jana i Karle ponos grada Zagreba i doista su zaslužili ovu Nagradu Luka Ritz.


 Jer nasilje nije hrabrost - hrabrost je suprotstaviti mu se, kako se nesretna priča Luke Ritza ne bi dogodila više ni jednome djetetu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.