Hrvatski radio

Radio Sljeme

Karta za javni prijevoz uskoro dvostruko skuplja?

14.10.2021.

12:53

Autor: Magdalena Pongrac

Borna Filic/Pixsell

Borna Filic/Pixsell

Foto: - / -

Karte ZET-a za javni prijevoz vjerojatno će poskupjeti s 4 na 8 kuna, najavio je predsjednik Sindikata ZET-a Dražen Jović u razgovoru za HRT. Ovo stopostotno poskupljenje realno je zbog rasta cijena energenata.

Jović koji smatra i kako bi postojeće karte od 4, 7 i 10 kuna trebalo objediniti u jednu kartu s jedinstvenom cijenom. Naime, subvencije ZET-a kreću se u prosjeku od 500 do 700 milijuna kuna na godinu, a subvencionira se upravo razlika u kartama - Posve je jasno da, s obzirom na cijene derivata, cijene plina koje nas očekuju, cijene građevinskog materijala, na puzajuću inflaciju, da će doći i da treba doći do korekcije cijena ZET-ovih karata. Danas znamo da je cijena litre benzina i dizela gotovo došla do granice od 12 kuna, a najtraženija i najprodavanija karta u ZET-u košta 4 kune. Dakle, vi možete za cijenu jedne karte kupiti 0,33 litre benzina. Teško je izračunati kolika bi cijena karte točno trebala biti, ali vjetojatno će se kretati negdje oko 8 kuna.

Jović je istaknuo i da ZET ima velikih problema zbog nedostatka ljudi i dijelova, zbog čega im se događa da ne mogu posve ispoštovati predviđeni vozni red.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.