Hrvatski radio

Radio Sljeme

Katolici danas slave Sveta tri kralja, a pravoslavni vjernici Badnjak

06.01.2019.

11:09

Autor: Margareta Jozinović

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / -

Kršćani koji se ravnaju po gregorijanskome kalendaru danas slave svetkovinu Bogojavljenja, a oni prema julijanskom kalendaru, a to su uz ostale - srpska, ruska, makedonska pravoslavna crkva danas slave Badnjak.

Kršćani koji se ravnaju po gregorijanskome kalendaru danas slave svetkovinu Bogojavljenja, u narodu poznatu kao blagan Sveta tri kralja. To je jedan od najstarijih kršćanskih blagdana. Trojica mudraca koje spominje Sveto pismo došli su se pokloniti pravome kralju i Bogu. Tek im je kasnija kršćanska tradicija dala imena: Gašpar, Melkior i Baltazar. U zagrebačkoj katedrali misno slavlje je predvodio monsinjor Josip Kuhtić. Ne možemo sve znati! Nego nam je razmatrati, učiti i moliti cijeli život. Čitav život je kao jedan hod prema Betlehemu. Poput mudraca napuštati nam je gordost naših kraljevskih palača, poručio je Kuhtić.

Kršćani koji se u bogoslužju služe julijanskim kalendarom, a to su uz ostale - srpska, ruska i makedonska pravoslavna crkva slave danas Badnjak. U zagrebačkom hramu Preobraženja Gospodnjeg bogoslužje posvete badnjaka predvodit će mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić. Početak je u 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.