Hrvatski radio

Radio Sljeme

KBC Zagreb opovrgava "alarmantno stanje" oko pretraga PET/CT!

07.06.2016.

11:11

Autor: Boris Bogić/Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krajem lipnja privatnoj poliklinici Medikol istječe ugovor s HZZO-om, pa su od 17. svibnja prestali naručivati nove pacijente za PET/CT dijagnostičku pretragu, no to nije stvorilo gužve, izjavio je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja KBC-a Zagreb Dražen Huić.

Na Rebru, koje ima jedini "državni" PET/CT centar u zemlji, opovrgavaju medijske napise o ogromnom priljevu pacijenta, iako su na njih sada upućeni onkološki pacijenti iz cijele zemlje, zbog isteka ugovora s Medikolom.
Za ovu najsuvremeniju i najpouzdaniju metodu utvrđivanja metastaza kod malignih bolesnika prvi slobodan termin na Rebru je početkom srpnja.

Pacijenti su im i odrasli i djeca, no djecu u hitnim slučajevima uspijevaju "progurati" malo ranije. Rade u dvije smjene od 7,30 do 20 sati, svim danima osim vikendom.

Huić kaže da bi radili i vikendom da ne ovise o proizvodnji radioaktivnog materijala. O kontrastnim sredstvima ovisi i cijena ove pretrage u KBC-u Zagreb, za koju im HZZO plaća oko sedam tisuća kuna.

No poručuju kako ni teoretski nije moguće da Rebro duže izdrži sadašnji priljev pacijenata iz cijele Hrvatske. Najviše godišnje mogu obaviti 3300 PET/CT pretraga, od 9000, koliko ih se obavi u cijeloj Hrvatskoj.

Iako se neslužbeno doznaje da će problem biti uskoro riješen produženjem ugovora s Medikolom, predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu KBC-a Zagreb ističe da to nije rješenje. Nedostaju nam još dva takva uređaja u državnim bolnicama kako bi se prekinula ova ovisnost o privatnicima, ističe predstojnik Zavoda.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.