Hrvatski radio

Radio Sljeme

KBC Zagreb započeo s transplantacijama organa

03.06.2020.

14:11

Autor: Emina Dabo Hunjak

HRT: Radio Sljeme

HRT: Radio Sljeme

Foto: - / -

U Kliničkom bolničkom centru Rebro nastavljene su trasplantacije koje su do sada bile obustavljene zbog koronavirusa. Kako bi svi bolesnici bili sigurni od moguće zaraze, provedeno je testiranje na COVID-19 svih članova tima za transplantaciju organa.

Nakon što je krajem ožujka prekinut redovni trasplantacijski program u KBC-u Rebro zbog povoljne epidemiološke slike, odlukom kriznog stožera i Ministarstva zdravstva, klinika je počela s redovnim programom transplantacije. Bolesnici kojima su zbog koronavirusa odgođene transplantacije organa uskoro će dočekati svoj red za taj složeni postupak. Do sada je uspješno izvršeno sedam transtplantacija, pet transplantacija bubrega i dvije srca.

Od početka godine do sada u KBCu je učinjeno 36 transplantacija od čega su neke obavljene po hitnom postupku i u vrijeme najveće pandemije koronavirusa za vrijeme koje je Klinka preuzela sve pacijente KBC Dubrava.

U Kliničkom bolničkom centru Rebro nadaju se da će se do kraja godine približiti brojci od 20 transplantacija srca koliko ih se godišnje u toj klinici obavljalo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.