Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kemijski odsjek PMF-a, Sveučilišta McGill i Birmingham uspješno do otkrića

10.01.2019.

14:46

Autor: Margareta Jozinović

Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Foto: - / -

Znanstvenici s Kemijskog odsjeka PMF-a u Zagrebu u suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta McGill iz Kanade te sa Sveučilišta Birmingham iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su nove akceptore halogenske veze te svoje spoznaje objavili prošli tjedan u časopisu Nature communications.

U radu se opisuju nove spoznaje ne samo o halogenskoj vezi, nego se uvode novi kemijski elementi kao komponente u kokristalima temeljenima na halogenskim vezama. Nove spoznaje važne su zbog molekularnog prepoznavanja pojedinih lijekova i njihovih supstrata - općenito za kemiju materijala. U ovom otkriću, do sada u literaturi, uz halogene elemente kao sudionike tih veza su najčešće dušik i kisik, a ovim sitraživanjem smo dokazali da to mogu biti i nešto teži atomi poput fosfora i arsena, objasnio je izvanredni profesor, Dominik Cinčić. 

To je tek dio cijelog istraživanja kojim se bavi kemijski odsjek PMF-a u Zagrebu, čija se grupa bavi halogenskim vezama u kristalima i čvrstom stanju. Ideja za spomenuto istaživanje datira još od 2007. na kojem surađuje više znanstvenih sveučilišta, dodao je Cinčić. Tada je bio niz neuspjeha dok sam bio kod kolege Tomislava Friščića u Cambridgeu. U ovih deset godina Tomislav je postao profesor i ima svoju grupu u Kanadi, a ja imam grupu u Hrvatskoj. Sretne okolnosti su nas vratile na ovo istraživanje i u zadnjih godinu i pol aktivnostima u Zagrebu i Kanadi uspjeli smo doći do ovih konkretnih rezultata koje smo oblikovali u znanstveni rad.

Rezultati fundamentalnog značaja o međumolekularnim interakcijama sažeti su u znanstvenom radu Halogen-bonded cocrystallization with phosphorus, arsenic and antimony acceptors objavljenom prošli tjedan u časopisu Nature communications. Koristit će najviše, ističe Cinčić, za daljnja istraživanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.