Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kineziološki fakultet uveo grijanje iz geotermalnog izvora

21.12.2018.

12:37

Autor: Margareta Jozinović

kif.unizg.hr/en

kif.unizg.hr/en

Foto: - / -

Kineziološki fakultet slavi 60. godišnjicu postojanja. Uoči velikog jubileja fakultet je uveo grijanje iz obližnjega geotermalnog izvora, koje je danas predstavljeno javnosti. Voda je ljekovita, zadovoljava uvjete grijanja, a benefit je za nova apliciranja pri povlačenju sredstava iz EU fondova.

Nakon dugog niza godina Kineziloški fakultet ponovno radi iskorak i to korištenjem obnovljivih izvora energije spajanjem na geotermalni izvor. Tim iskorak KIF zadovoljava kriterije EU kod povlačenja sredstava. 

Kineziološki fakultet pokazuje da je sposoban i u tehničkom smislu pratiti sve zahtjeve koji će omogućiti da baš taj Zapadni sportski kampus bude izgrađan i da ga se dodatnim sredstvima EU dovrši, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras. 

Obnovljivi izvori energije benefit su pri apliciranju za dodatna sredstva kojim će nastaviti graditi sportski kampus, dodao je dekan KIF-a, Tomislav Krstičević. Prilikom aplikacija koje planiramo napraviti kako bi mogli napraviti naš zapadni Sveučilišni sportski kampus - jedna od stvari koje smo htjeli napraviti je da imamo znatno veći broj bodova baš zbog tih zelenih izvora energije. Ti geotermalni obnovljivi izvori s druge strane ceste su bili benefit koji smo morali iskoristiti.

Temperatura vode je 80 stupnjeva što zadovoljava sve uvjete grijanja, a voda je i ljekovita, pojasnio je odgovorni projektant Vladimir Cazin. Dodao je i da su u tijeku i pregovori da se isto učini s naseljem Gredice kao i Studentskim domom Stjepan Radić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.