Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kino Europa bit će otvoreno do ljeta?

27.11.2022.

13:25

Autor: HRT Radio Sljeme

Kino Europa

Kino Europa

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

„Kulturna politika Zagreba - izazovi, projekti, zamke" tribina je koja se ovaj tjedan održala u sklopu Književnog petka Gradske knjižnice. Govorilo se o smjeru i planovima razvoja kulture u metropoli.

Paromlin kao mjesto nove Gradske knjižnice, ali i kulturno središte koje će potaknuti razvoj središnjeg zapuštenog dijela grada - glavni je kulturni projekt kojem teži gradska vlast. Istaknula je to pročelnica ureda za kulturu Emina Višnić i opisala kako bi taj prostor trebao izgledati - U prostoru Paromlina će; umjesto kaskadne, fiksirane dvorane; sad biti jedna multifunkcionalna dvorana s 300, 400 mjesta u kojoj će se moći održati koncerti, predstave, konferencije za novinare... Bit će otvoreni i brojni drugi prostori: galerijski, radionički... U prizemlju je planiran dječji odjel za učenje, igranje...


Iako se o rokovima, zbog potrebe za opsežnom dokumentacijom, još ne može govoriti, u Strategiji grada za razvoj kulture uz Paromlin će se naći i Kino Europa, za koje pročelnica optimistično kaže - Ja bih bila sretna ako ćemo do ljeta imati Kino otvoreno. Ovisi u kojem je stanju, to još nitko ne zna. Za sad su pregledi pokazali da nije u lošem stanju, a sada treba još napraviti građevinske preglede i vidjeti u kakvom je stanju konstrukcija.


Da je gradska uprava ozbiljna u namjeri da kulturu u Zagrebu dovede na novu razinu, svjedoči i proračun za iduću godinu u kojemu su sredstva za kulturu povećana za 8 posto, a rezervirana su i za - Prvu fazu rekonstrukcije bivšeg kina Kalnik na Črnomercu u kulturni centar. Krećemo s dokumentacijom s ciljem da napravimo rekonstrukciju Centra za kulturu Novi Zagreb i možda uspijemo dovršiti dvoranu Narodnog sveučilišta Dubrava - rekla je Višnić.


„Delat" će se naveliko, jer plan u idućih 6 mjeseci podrazumijeva stvaranje dugoročnog okvira koji bi odredio smjer razvoja kulture u Zagrebu u idućih 7 do 10 godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.