Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kino Europu preuzeo Kulturno informativni centar!

24.04.2020.

13:20

Autor: Boris Bogić

Borna Filić/PIXSELL

Borna Filić/PIXSELL

Foto: - / -

Godinu dana nakon što je zatvoreno kultno kino Europa, usprkos protestima građana i umjetničkih djelatnika, gradonačelnik Milan Bandić ovih je dana, nakon potresa i tijekom karantene zbog Korone virusa, dodijelio kino ustanovi Kulturno informativni centar.

Bez javnog natječaja, potpuno besplatno gradonačelnik Bandić ustupio je kino Europa Kulturnom informativnom centru - KIC-u.
Iako je mjesecima govorio da će zgrada najprije biti obnovljena i uređena pa će se tek onda potražiti novog korisnika, gradonačelnik je prihvatio prijedlog svoje pročelnice za kulturu Milane Vuković Runjić i Europu dao KIC-u.

- Bandić je i ova uprava vratila ili otela od tajkuna kino Europu, i još pet kina u Zagrebu. Tako da u toj inverziji nećete uspjeti optužujući mene da ja hoću kino Europa pretvoriti u nešto drugo! - izjavio je, od novinara prozvani gradonačelnik Bandić.

Očito je da plana za obnovu kina nema, natječaja za novu upravu također nije bilo, tužni smo i razočarani jer se nažalost ispostavilo da su naši strahovi bili utemeljeni i da smo upozoravali s razlogom - prokomentirao je bivši upravitelj kina  direktor Zagreb film festivala  Boris T. Matić.

Ravnatelj KIC-a Petar Bujas rekao je da su spremni za preuzimanje kina Europa

- Mi smo se za to i kadrovski i programski već pomalo pripremili. Imat ćemo svoj individualni filmski program ali ćemo i dalje nastaviti suradnju sa svim festivalima uključujući i Zagreb film festival ukoliko oni to budu htjeli -

U tijeku je izrada elaborata za obnovu kina Europa, nakon čega slijedi javni natječaj. No prema riječima ravnatelja Bujasa ako ne bude nepredviđenih događaja, Europa bi trebala biti obnovljena unutar godine dana.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.