Hrvatski radio

Radio Sljeme

KinoKino Festival: od klasika do novije produkcije

23.01.2017.

17:09

Autor: HINA/A.K.

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino, čije će se drugo izdanje održati od 21. do 26. veljače u zagrebačkom kinu Europa, ponovno će najmlađim gledateljima ponuditi šarolik izbor filmova, od novije produkcije do klasika.

Iako je program KinoKino Festivala namijenjen prije svega dječjoj publici, u nizu međunarodnih i domaćih igranih filmova za djecu recentne produkcije uživat će podjednako i njihovi roditelji te svi odrasli ljubitelji dječje imaginacije", ističu organizatori, umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog premijernog izdanja, mališani će dobiti priliku za uživanjem u drugačijem i jedinstvenim doživljaju odlaska u kino, a ove godine filmska druženja protegnut će se na gotovo čitavi tjedan, najavljuju.

Iz ovogodišnjeg programa izdvojili su francuski film s pričom temeljenom na stvarnim događajima iz višijevske Francuske, "Fannyino putovanje" Lole Doillon, te nizozemsko-belgijsko-hrvatsko ostvarenje "Dan kada je moj otac postao grm" redateljice Nicole van Kilsdonk, u kojem se pojavljuju hrvatski glumci Jan Kerekeš i Hrvojka Begović.

Kao dio posebnog programa filmskih klasika prikazat će se filmska adaptacija kultnog dječjeg romana "Emil i detektivi" Ericha Kästnera, u režiji Gerharda Lamprechta iz 1931., snimljen samo dvije godine nakon što je taj planetarno poznati pustolovni roman za djecu objavljen.

Premda su snimljene još dvije ekranizacije, najranija verzija smatra se i dosad najboljom - scenarij filma potpisuje Billy Wilder, velikan klasične holivudske kinematografije koji je prije američke karijere djelovao u Njemačkoj.

U glavnom programu za festivalske nagrade, koje zasebno dodjeljuju dječji i profesionalni žiri, natjecat će se dugometražni igrani filmovi iz čitavoga svijeta.

S ciljem promicanja filmske umjetnosti kod djece u okviru festivala održat će se niz radionica i različitih posebnih sadržaja koje će im približiti filmsku industriju i sve njezine posebnosti, filmski kviz, pisanje scenarija prema literarnom predlošku, radionica filmske kritike.

Iza KinoKino festivala stoji kreativni tim Zagreb Film Festivala (ZFF), u okviru kojega se godinama održava program za djecu "Bibijada" koji se produžio na cijelu godinu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.