Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klasić: poskupljenje pa pojeftinjenje odvoza otpada - Bandićev populizam

30.01.2020.

13:06

Autor: Davor Šalat

Žarko Bašić/PIXSELL

Žarko Bašić/PIXSELL

Foto: - / -

Nepostojanje strategije u zbrinjavanju gradskog otpada, ugroženost vodocrpilišta Petruševec, rasprava o izmjenama GUP-a o Gradskoj skupštini te enormni troškovi održavanja javne rasvjete - bile su glavne teme o kojoj je u našoj emisiji Gradska posla govorio gradski zastupnik HSLS-a Darko Klasić.

Nekoliko udruga prekosutra na Trgu bana Jelačića organizira prosvjed protiv poskupljenja odvoza otpada i gradske politike gradonačelnika Bandića. Klasić ističe da će sudjelovati na prosvjedu te da Zagreb nema pravu strategiju zbrinjavanja otpada.

- Krajnje je vrijeme da su građani progledali da se u Gradu Zagrebu u zadnjih dvadeset godina ništa krucijalno ne dešava. Očigledno, oni se opet nisu dobro pripremili. Ovo je čista improvizacija. Približavaju se sada parlamentarni izbori, druge godine su lokalni. To je stari znani manevar gradonačelnika i gradske većine da pred izbore će pojeftiniti značajno nekakve usluge u Gradu Zagrebu koje smo prethodno značajno digli - kaže Klasić.        

Pitajući se bi li zamjena cijele rasvjete led rasvjetom u javno-privatnom partnerstvu građanima donijelo pojeftinjenje održavanja, Klasić je upozorio na teško stanje u gradskom proračunu.

- Stružemo po dnu lonca. Kasa Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga je prazna. Mi svaki mjesec na Gradskoj skupštini imamo nekakva nova zaduženja. Vidjet ćemo što će biti s ovim rotorom na kraju. Jesmo li premašili troškovnik, hoće li to opet jednim dijelom pasti na leđa građanima ili će nam to refundirati Europska unija. Zašto nismo s tom javnom rasvjetom pričekali pa s HEP-om išli na mogućnost realizacije iz europskih fondova - istaknuo je Klasić.    

Također, upozorio je na ugroženost jednog od dvaju preostalih gradskih vodocrpilišta Petruševec, i to od Jakuševca i jezera Savica-Šanci.

- Bačve koje se nalaze na dnu jezera Savica-Šanci. Postoji mogućnost da će one propustiti prije ili kasnije. pitanje je samo vremena. Membrana je samo ispod Jakuševca. Propušta jedan određen dio, opasnu količinu opasnih tvari iz otpada koji se dolje stavlja. I to se direktno nalazi u krugu od 500 metara od vodocrpilišta Petruševec, otkuda Zagreb dobiva većinu pitke vode - upozorio je Klasić.   

Darko Klasić izrazio je nadu da zbog izbora u gradskom HDZ-u dio njihovih gradskih zastupnika neće podržati izmjene GUP-a te da Gradska skupština neće o tome ni glasati na sjednici 6. veljače zbog najavljenih amandmana s kojima se tek treba suglasiti nadležno ministarstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.