Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klinika u Petrovoj "Rodilište prijatelj djece"

19.04.2016.

16:20

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klinika za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb u Petrovoj dobila je status "Rodilišta prijatelja djece". Svečana dodjela priznanja bila je prigoda da se upozori na nisku stopu nataliteta, na što ukazuje i podatak da je lani zabilježeno gotovo 1500 poroda manje nego proteklih godina.

Da bi stekla status "Rodilišta prijatelja djece", Klinika u Petrovoj uredila je odjele, omogućila da novorođenče 24 sata boravi s majkom, te promiče dojenje kao najzdravije hranjenje djeteta. No, njezin predstojnik Slavko Orešković nakon dodjele priznanja nije slavio već je upozorio da su lani imali gotovo 1500 poroda manje.

Za 50 godina milijun stanovnika manje

Prošle godine u klinici smo imali 3998 poroda, a nekada smo imali u prosjeku 5500 poroda, nekih godina i 6500. U cijeloj Hrvatskoj prošle je godine pao broj poroda ispod 40.000. To nije dobar trend i cijela bi država trebala pronaći način kako to zaustaviti jer po ovoj stopi pada nataliteta za 50 godina imat ćemo oko milijun stanovnika manje, rekao je Orešković novinarima.

Klinika u Petrovoj zadnje je rodilište koje je dobilo status "Prijatelja djece" u sklopu programa koji već 23 godine provode UNICEF i Ministarstvo zdravlja. Orešković je to objasnio drugačijim kriterijima, budući da skrbe o velikom broju djece vrlo niske porođajne težine, te velikom broju patologija trudnoće. Prošlogodišnji perinatalni mortalitet od 4,6 promila svrstava nas u red najvećih klinika u svijetu. Osim toga, nijedna trudnica nam nije umrla prošle godine, istaknuo je predstojnik Klinike.

U Hrvatskoj 31 "Rodilište prijatelj djece"

Na prigodnoj svečanosti predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić istaknula je kako od danas 31 rodilište u Hrvatskoj ispunjava deset kriterija vezanih uz odnos prema djeci i poticanje dojenja u samom rodilištu.

Koordinator programa "Rodilišta prijatelji djece" Josip Grgurić kao sljedeći korak najavio je unapređenje postojeće prakse u rodilištima, kako bi postala naklonjenija majkama, te pojačanu skrb za djecu u jedinicama intenzivne skrbi jer je dosadašnja praksa pokazala nedovoljno poznavanje uloge dojenja u liječenju te djece.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.