Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klinika za dječje bolesti dobila aparat za pregled novorođenčadi

08.03.2016.

13:11

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prvi oftalmoskopski aparat za rano otkrivanje problema s vidom kod novorođenčadi, donirao Rotary klub Zagreb, nakon humanitarne akcije “Pokaži ljubav”. Aparat je stajao 60.000 kuna, a pojednostavit će dijagnostiku vida kod prijevremeno rođene djece.

Rana dijagnostika osigurava njihovo pravovremeno liječenje i sprečava razvoj slabovidnosti i sljepoće, a riječ je o djeci porođajne težine ispod 1500 grama, kojih se tjedno po nekoliko upućuje u Klaićevu bolnicu.

Uređaj omogućava pregled očne pozadine i dijagnostiku svih patoloških stanja, stvaranje digitalizirane povijesti bolesti pacijenta te slanje nalaza putem telemedicine. Osobito je važan za pregled prijevremeno rođene djece radi rane dijagnostike prematurne retinopatije.

Aparat je ravnatelju Klinike za dječje bolesti Zagreb Zoranu Bahtijareviću uručio predsjednik Rotary kluba Zagreb Eduard Vasilj. Novac za aparat prikupljen je u akcijom "Pokaži ljubav" u sklopu koje je održan humanitarni glazbeno-scenski spektakl Carla Orffa Carmina Burana u pratnji Zagrebačke Filharmonije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.