Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klinika za psihijatriju Vrapče bogatija za 2, 5 milijuna vrijedan CT uređaj

04.02.2019.

15:14

Autor: Čarles Gržinić

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Milan Bandić sa suradnicima , ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče Vladimir Jukić u novim su prostorijama Službe za radiologiju u rad i službeno u rad pustili suvremeni , 2, 5 milijuna vrijedni CT uređaj.

Kupnjom ovog CT uređaja Vrapče postaje i prva psihijatriska bolnica u Hrvatskoj koja je na visoku razinu podigla liječenje pacijenata koji ovdje dolaze po pomoć.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić:
-Pacijenti koji imaju psihičku bolest ne rijetko imaju i patomorfološki supstrat u mozgu. Uz pomoć ovakvog CT uređaja to se treba potvrditi ili isključiti. Isto tako postoje zbivanja u CNS koja stvaraju dijagnostičke dileme koje se trebaju olakšati. To bi sve trebalo pomoći psihijatru za uspješniji rad s pacijentima.
Ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče Vladimir Jukić prisjetio se početka, 2003 godine kada se pokrenula ideja da se za potrebe bolnice nabavi CT uređaj. Uz pomoć države i pomoć gradonačelnika Milana Bandića želja je postala realnost.-
- Ovo što danas službeno puštamo u rad za Vrapče je veliki iskorak u dijagnostici naših bolesnika. Po nekim istraživanjima gotov 1 % psihijagtriskih bolesnika u osnovi ima nekakav proses na mozgu. Zbog toga se pa gotovo rutinski radi ovakav pregled na svakoj psihosi a nakon dolaska bolnicu. Svaki bolesnik koji pokazuje određene simptome šalje se na CT mozga kako bi se u startu odbacila mogućnost postojanja tumora ili nekog drugog procesa u mozgu. Sve se to čini kako se ne bi pogriješilo u dijagnozi liječenja.-
Na svečanosti otvaranja CT uređaja u Službi za radiologiju Klinike za psihijatriju Vrapče bio je i gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.