Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klizište Kostanjek ponovno problematično - iz Grada rade na rješavanju

14.02.2020.

12:08

Autor: Ivan Fedor

FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

FOTO: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / -

Područje bivše cementare u Podsusedu posljednjih dana je poplavljeno. Odvodni kanali su začepljeni i ne funkcioniraju dobro, a kako je u blizini i klizište Kostanjek, građani su zabrinuti da bi moglo doći do ozbiljnijih odrona. Odgovore od nadležnih potražili smo u emisiji Moj firtl.

Problem klizišta Kostanjek je dugogodišnji problem, baš kao i nedostatak komunalne infrastrukture za oko 500 kućanstava na području Bizeka, ističu stanovnici Podsuseda:

"Upravo ta voda koja se ne kanalizira i ne odvodi, može proizvesti još veće probleme na klizištu Kostanjek."

"U proteklim razdobljima bila je nešto tih poplava, ali ovo je sada poprimilo razmjere elementarne nepogode."

Je li strah od odrona na tom području opravdan, odgovara voditelj Odjela za geotehnički katastar Goran Mazija:

"Da, svakako. Jedan od razloga zašto primjerice plin nije doveden na svim mjestima ovog područja je upravo to što ne postoje tehnički uvjeti. Ako dođe do pomaka ili pucanja tla, onda bi šteta u svakom slučaju bila još i veća."

Ovo je jedno od najvećih klizišta u Europi i zato je njegova sanacija vrlo zahtjevan projekt, ističu iz Grada. Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marin Galiot kaže kako se radi na gradnji kolektora koji će smanjiti pritisak vode na ovo područje:

"U ovoj godini Vodoopskrba i odvodnja osigurala je sredstva i započela s postupkom javne nabave za kolektor Huzjanova. Za sljedeću godinu ostaje nam kolektor Dubravica 5 sve do Prigornice. Sve procjene govore kako će se sve oborinske vode kao i kanalizacija puštati na kolektor na križanju Lončareve, odnosno Končareve."

Pomoćnik resornog pročelnika Damir Đerzić poručuje kako rješenje problema klizišta usporavaju neriješeni imovinsko pravni odnosi:

"Oko klizišta postoje prijepori struke. Mi ćemo se naći početkom trećeg mjeseca da vidimo u kojem su stanju projekti. Postoje projekti koji su prošli reviziju struke te također projekti koje još nismo vidjeli, a kojeg traže određeni zagovornici. Ako krenemo s time, onda bi trebalo krenuti u kompletno novu proceduru samog projektiranja.

Problem je i otpad koji se nakuplja na području bivše cementare. Voditelj Podružnice Čistoća Jure Leko:

"To je stvar vlasništva. Vjerojatno se radi o površinama koje su privatno vlasništvo, a na to ne možemo utjecati."

Sanacija klizišta je u tijeku, a problem odvodnje za stanovnike Podsuseda ove godine se planira riješiti kroz dva velika projekta - gornji i donji Jarek - potvrdili su u Gradu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.