Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Ključna elementarna nepogoda u gradu je kolicija Bandić - HDZ"

13.05.2020.

13:28

Autor: Krešimir Vešnik

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

Sutra se nastavlja skupštinska sjednica. Gradski zastupnici će, opet virtualno, raspravljati o još 15-ak prijedloga. Gradska oporba će se, za razliku od prošlog puta, okupiti u prostorijama Gradske skupštine.

"Zagreb su pogodile tri elementarne nepogode. Svi znamo o COVID-u, svi znamo o potresu, ali vidimo da je ključna elementarna nepogoda koalicija Milana Bandića i HDZ-a", poručio je predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika, Renato Petek. Kaže da gotovo dva mjeseca nakon potresa građani ne znaju jasne protokole. Sve mjere koje Vladajući ovih dana predstavljaju, tvrdi Petek, prepisane su od oporbe - Mjere smo predstavili prije tri tjedna kada smo vidjeli da Milan Bandić i HDZ nemaju konkretne planove i prijedloge kako pomoći ljudima koji su stradali. Nisu im željeli reći da se hitna sanacija dimnjaka, uključenja na plinsku mrežu, popravak zabatnih zidova i krovova u onim manjim intervencijama već moglo obaviti prema postojećim zakonima i protokolima.  

Petek smatra da je nemoguće najavljeni Zakon o obnovi donijeti do sljedećeg petka kad se predviđa eventualno raspuštanje Sabora.

Prijedlogom zakona su pak nezadovoljni svi od Bandića, preko HDZ-a pa i arhitekata i statičara, napominje predsjednica GLASA-a, Anka Mrak Taritaš - Grad Zagreb i građani grada Zagreba su postali kolateralna žrtva nemogućnosti dogovora gospodina Bandića, gospodina Plenkovića i HNS-a. Sada će krenuti ucjene i onda će ići preko koljena neko rješenje.

Iz GLASA-a ističu da se još ne zna broj o oštećenim objektima u potresu. Traže zato o tome detaljna izvješća - Nikakve podatke takve vrste nemamo od Grada. Na naš prijedlog o tome dobili smo negativno očitovanje. Čudi nas to jer za bilo kakav jasan i transparentan plan te za bilo kakvo traženje sredstava iz europskih fondova morate imati jasno početnjo stanje - objasnica je GLAS-ova zastupnica, Sonja König.  

Na sjednici će se sutra raspravljati i o kreditnom zaduživanju Zagrebačkog holdinga za 150 milijuna kuna - Što je u popisu troškova koji će se financirati: aktivnosti pojedinih Holdingovih poduzeća koje su prenesene iz prošle godine. Ništa od tih investicija nema veze sa situacijom u uvjetima krize - rekla je iz Kluba nezavisnih zastupnika, Marijana Sumpor

Prošli put gradska se oporba okupila ispred crvke Sv. Marka i tako sudjelovala na sjednici. Ovaj put na virtualnoj sjednici sudjelovat će iz prostorija Gradska skupštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.