Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klovićevi dvori za Advent oživljavaju Gornji Grad

08.12.2015.

14:33

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kićenjem božićnog drvca i otvorenjem dviju izložbi, 12. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori se otvara adventski program "Božić starog Zagreba" koji će, najavljeno je, brojnim besplatnim događanjima privući građane i oživjeti inače zimi pusti Gornji Grad.

Gornji Grad je idealna kulisa za Božić, a u zimskim mjesecima najčešće je prazan, nema ni turista ni Zagrepčana, niti im se išta nudi, rekao je Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori na konferenciji za novinare.

U prizemlju će se otvoriti izložba galerista i antikvara, po uzoru na nekadašnje sajmove antikviteta koji su se u Galeriji održavala od kraja devedesetih, te izložba "Božićne jaslice Etnografskog muzeja u Zagrebu" s izlošcima većinom domaće proizvodnje, među kojima su i one izlagane u Vatikanu. Želimo da se cjelokupni program odmakne od naših uobičajenih te da pokažemo kako se umjetnine široj publici mogu prezentirati na drugačiji način, napomenuo je Picukarić.

Na izložbi galerista i antikviteta sudjeluju Antikvarijat Itea, Aukcijska kuća Kontura, Galerija Deči, Galerija Juraj, Galerija Kerubin, Galerija Mala te Salon tepiha "Tabriz". Popratni program građanima nudi niz besplatnih događanja, od predavanja do kulinarskih radionica. Željka Čorak će govoriti o 'kućnom Božiću', akademik Josip Bratulić o zaboravljenom običaju pisanja čestitki, svećenik Anđelko Katanić o kršćanskim običajima, Juraj Gašparac o antikvitetima, Božica Brkan o slasticama.

Organizirat će se i kulinarske radionice s degustacijom starozagrebačkih jelia za Badnjak i općenito recepata iz starih kuharica, a tipičnu božićnu atmosferu nadopunit će božićne pjesme, izrada božićnih kuglica tradicionalnom tehnikom puhanja, koncertni nastupi i projekcije filmova sa sretnih završetkom. Ulazak je beplatan.

Važno je da se Gornji Grad u vrijeme Adventa otvori široj javnosti jer je iz godine u godine i u tom razdoblju sve više turista, a vjerujem da će i ovaj događaj doprinijeti plasmanu Zagreba kao najboljoj europskoj božićnoj destinaciji, rekla je Ana Salopek, u ime partnera "Božića starog Zagreba", Turističke zajednice Grada Zagreba. Kao posebna atrakcija najavljeno je oživljavanje zanemarenog prostora platoa Gradec, na kojemu će se izrađivati ledene skulpture, a dobit će i prigodnu rasvjetu te ugostiteljsku ponudu.

Zlatan Jaganjac iz Agencije za tržišno komuniciranje Proglas očekuje kako će projekt ledenih skulptura biti posebno zanimljiv građanima jer izrada nekih od njih traje i po dvanaest sati, pa će imati priliku vidjeti tu jedinstvenu umjetničku vještinu i uporabu raznih alata kojima se skulpture izrađuju, od motorne pile do onih specijaliziranih baš za to.

Od 12. do 24. prosinca moći će se razgledati monolite, stolove, stolce, svjećnjake i druge elemente od leda, a od 17. do 20. prosinca će se izrađivati velika ledena skulptura sastavljena od petnaestak ledenih blokova.

Cilj nam je da se građani zadrže na tom atraktivnom prostoru, te da dožive adventsku čaroliju na nesvakidašanji način zahvaljujući svjetlosnim instalacijama, glazbi, nastupima različitih umjetnika i ledenim skulpturama, poručio je Jaganjac.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.