Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klub zastupnika Lijevog bloka traži ukidanje mjere roditelj odgajatelj

22.10.2019.

14:22

Autor: Emina Dabo Hunjak

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

Uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati sutra gradski zastupnici Kluba Lijevog bloka na održanoj konferenciji za novinare kritizirali su neke mjere prijedloga strategije demografskog razvoja Grada te poručili kako će od gradonačelnika tražiti uvođenje besplatnih vrtića.

Od uvođenja potpore za roditelja odgajatelja prije tri godine, smanjio se broj djece u dječjim vrtićima, a prisutan je i trend ispisivanja iz vrtića. Gradska zastupnica Rada Borić rekla je kako takva mjera, između ostalog, potiče i rodnu neravnopravnost jer su žene najčešće korisnice te mjere koja ih odvlači s tržišta rada.

Predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka Tomislav Tomišević naglasio je kako je u proračunu izvojeno manje od 12 milijuna kuna za gradnju novih i adaptaciju starih vrtića, od čega je u prvoj polovici godine iskorišteno manje od pet posto te kako će na sutrašnjoj sjednici predložiti da Grad u proračunu osigura sredstva kako bi svako dijete imalo pravo na besplatan vrtić.

- Procijenjuje se da će više od 300 milijuna kuna koštati mjera roditelj odgajatelj, a kada bi se samo dio tih novaca usmjerio na gradnju vrtića, ali i financiranje vrtića tako da oni budu u potpunosti financirani iz proračuna, na što građani grada Zagreba imaju potpuno pravo jer plaćaju najveći prirez u državi, onda bi to bila prava demografska mjera - rekao je Tomašević.

Novac za roditelje odgajatelje traba preusmjeriti u programe koji će pomoći zapošljavanju tih roditelja, poručio je Tomašević, a finacijsku pomoć Grad bi morao zadržati samo za roditelje iz socijalno ugroženih skupina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.