Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klupama za dojilje omogućiti dojenje u javnosti

03.08.2016.

12:09

Autor: HINA, Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački HSLS zatražio je u povodu obilježavanja "Svjetskog tjedna dojenja" od Zagreba kao grada prijatelja djece i dojenja, da na svim centralnim dječjim igralištima u 17 gradskih četvrti postavi klupe za dojenje s ergonomskim dodatkom za previjanje i time poboljša kvalitetu života roditelja

Gradski zastupnik i predsjednik HSLS-a Grada Zagreba Alen Ostojić na konferenciji za novinare istaknuo da je u Zagrebu lani rođeno više od 8000 djece, ali i upozorio kako unatoč činjenici da se Zagreb proglasio gradom prijateljem dojenja te promovira dojenje, nije proveden niz mjera koje bi majkama olakšale dojenje u javnosti.

Podsjetio je da je Program promicanja i unaprjeđenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015. do 2017. usvojen na sjednici Gradske skupštine u veljači 2015. Smatramo da iznos od 200.000 kuna koliko se ulaže u realizaciju ovog programa nije dostatan i da ga treba povećati. Potrebno je napraviti snažniji iskorak naprijed i pokrenuti akcije kako bi majke dojile svoje dijete bilo kada i bilo gdje.

Ako Zagreb ima više od 11.000 vrsta i tipova klupa, trebao bi u svakoj gradskoj četvrti imati klupe za dojilje", rekao je Ostojić. Dodao je da bi sa svih 570 dječjih igrališta trebalo ukloniti pepeljare i time igrališta pretvoriti u oaze oslobođene od duhanskog dima. 

HSLS traži da se u Gradskoj ljekarni na Trgu bana Jelačića postavi klupa za previjanje djeteta s osnovnim besplatnim sredstvima za previjanje. Predlažu da se uvedu godišnje nagrade kojima bi se potaknule institucije, trgovački centri i ostala mjesta okupljanja, da postanu najbolje uređen prostor namijenjen dojenju i previjanju djeteta. Dodali su kako bi dojenje moglo postati i svojevrsna turistička atrakcija koja bi promovirala Zagreb, a web stranicom i aplikacijom za pametne telefone mogao bi se promovirati značaj dojenja u javnosti, kao i Svjetski tjedan dojenja. 

Liječnica obiteljske medicine Tanja Pekez-Pavliško, predsjednica Odbora za zdravstvo HSLS-a Grada Zagreba ponovila je da je dojenje bitno za bebe, ali i za majke. Napomenula je da zdravstveni radnici niz godina promoviraju dojenje, te im zahvalila na svim naporima koje čine kako bi podržale dojilje unatoč brojnim preprekama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.