Hrvatski radio

Radio Sljeme

Klupice za dojenje čekaju na svježem zraku: mame - doj(d)ite!

03.10.2022.

14:44

Autor: Radio Sljeme

Nacionalni tjedan dojenja

Nacionalni tjedan dojenja

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U okviru projekta 'Živjeti zdravo' Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjeća zašto je važno dojiti.

Nacionalni je tjedan dojenja. Iako je dojenje jedan od prvih dječjih instinkata, koji potiče zdrav razvoj, još uvijek olako posežemo za zamjenskim rješenjima. Možda bismo trebali ponovo promisliti.

- To je najbolja opcija za zaštitu novorođenčeta, a isto tako je dobro za zaštitu zdravlja majke - rekla nam je nutricionistica Ivana Šimić, koja je istaknula da je stopa dojenja ipak relativno mala.

- Majčino se mlijeko ne može stvoriti u laboratoriju; zbog svojih zaštitnih faktora ono je najpotpunija, nejekonomičnija i najdostupnija hrana i zbog toga je važno dati podršku majkama koje doje. Na početku dojenje nije jednostavno. Dodatno ga otežava užurbani način života i stanovanje u zajednicama u kojima izostaje potpora. Ako ne počne dobro, lako se i odustaje pa - ako zapne, bitno je da majka ima podršku - poručuje Šimić.

Za uspješan početak dojenja, bitno je i educirano medicinsko osoblje u rodilištima, koje će majci pružiti potporu.

Listopad je tako počeo zdravo - i time što je prvog dana ovog mjeseca obilježen Dan hodanja, koje kao najdostupniji oblik kretanja Ivana Šimić povezuje s dojenjem kao najdostupnijim obrokom, a zajednički nazivnik im je zdravlje.

- Hodati mogu gotovo svi, hodanje nam je dostupno, ekonomično, a u sklopu projekta 'Živjeti zdravo' u svakoj smo županiji opremili jedan park i jednu hodačku stazu; u Zagrebu je to u Novom Zagrebu - kaže Šimić, koja je podsjetila da su uz hodačke staze postavljene i klupe za dojenje i prematanje dojenčadi.

Kao dodatna potpora, na mrežnim stranicama projekta 'Živjeti zdravo' vodi se evidencija o broju koraka posjetitelja, kako bi se povećala tjelesna aktivnost te bi se i na takav način poduprlo zdravlje. U svakom slučaju, potrebno je izići, prošetati se, dopustiti svježini zraka da odagna predrasude koje stoje između nas i zdravog načina života. Vrlo jednostavno: dojiti je zdravo; kretati se - također je zdravo.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.