Hrvatski radio

Radio Sljeme

Kod Paromlina podignuti šatori za migrante

22.11.2022.

11:03

Autor: Radio Sljeme

Šatori za migrante

Šatori za migrante

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Migrantska kriza sve se više intenzivira, pa događanja koja su uslijedila nisu zaobišli ni Hrvatsku a posebno grad Zagreb. Svakim danom po gradu se mogu vidjeti sve veće grupe migranata koji fluktuiraju prema zapadnim zemljama, ali puno je i onih koji su odlučili ostati u našem gradu. Za njih su u Zagrebu postavljena dva šatora.

Ispred Paromlina postavljena su dva bijela šatora namijenjena za migrante u tranzitu, kojih je u Zagrebu sve više. Na taj se potez odlučila Gradska uprava u koordinaciji s Policijskom upravom Zagrebačkom te Crvenim križem i humanitarnim udrugama. 


 Uz šator je postavljen i kontejner s tuševima i toaletom kako bi migrantima boravak u Zagrebu ipak bio lakši, a uvjeti u kojima borave humaniji. Da su spremni za prihvat migranata potvrdio je Ante Mlinarić iz zagrebačkog Crvenog križa. 


- Mi smo tu svakim danom na lokaciji od 8 do 20 sati, tako da svatko od migranata može doći u šator ugrijati se i okrijepiti. Pokušat ćemo s njima razgovarati uz prevoditelje, te vidjeti kako se osjećaju i pružiti ima psihosocijalnu pomoć koja im je u ovim trenucima najvažnija-. 


S obzirom da je Zagreb na migrantskoj ruti, većina migranata ovdje se ne zadržava više od dva do tri dana napominje Mlinarić, jer ipak krajnji je cilj zapadna Europa. 


-Dakle to su osobe koje su ušle u Hrvatsku i koje su dobile riješenje od MUP-a za boravak u trajanju od 7 dana u našoj zemlji. U prosjeku oni se zadržavaju 2 do 3 dana, i krajnji su im cilj zemlje zapadne Europe-. Još ljetos oko Glavnog kolodvora i Zrinjevca počeo se pojavljivati veći broj migranata koji su ležali na travi na Trgu kralja Tomislava i na Svačićevom trgu, što je kod zagrepčana izazivalo različite reakcije.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.