Hrvatski radio

Radio Sljeme

KoHOM o obvezi zvanja na cijepljenje: "Nepromišljeno!"

03.11.2021.

09:24

Autor: Krešimir Vešnik

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Starije od 65 godina na cijepljenje trebaju telefonski pozivati obiteljski liječnici, nalog je to resornog ministra Vilija Beroša. "Neugodno i nepromišljeno" opisala je u našem programu ovaj naputak doktorica Mirela Marković iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

- Iz toga se vidi da ljudi koji su nadležni za ovu epidemiju u stvari nemaju uvid u što sve radi obiteljski liječnik kada smatraju da nakon toliko godina učenja, specijalizacije imamo vremena cijeli dan telefonirati. Druga stvar, cjepivo nije obavezno. Mi ne možemo ljude nagovarati; možemo dati jednu preporuku. Meni je jako žao što se potrošila hrpa novaca na kampanju koja očito nije urodila plodom pa se sad traži netko tko bi to sve popravio. Mislim da odgovornost moraju preuzeti oni koji su cijelu tu pandemiju od početka, malo, krivo vodili - rekla je Marković.  

Doktorica je, među ostalim, komentirala i razliku između COVID-a i gripe - Nije jednostavno razlikovati. Simptomi su skoro pa identični. Ono što nam malo pomaže, kod gripe nam je temperatura visoka koja počinje naglo, a kod COVID-a ipak jedan postepeni slijed, kroz nekoliko dana se razvije temperatura. To bi mogla biti jedna sitnica koja nam može pomoći u dijagnostici - zaključila je Marković.

dr. Mirela Marković - Radio Sljeme, 3.11.2021.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.