Hrvatski radio

Radio Sljeme

Koja je razlika između treće i booster doze?

25.10.2021.

16:05

Autor: Krešimir Vešnik

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Jutros su na Zagrebačkom velesajmu vladale gužve za cijepljenje. No, strpljenja građanima uglavnom nije nedostajalo. Većina građana došla je po treću i booster dozu. No, koje su razlike među njima i kada se primjenjuju?

Oko tisuću ljudi danas je na Velesajam došlo po svoju dozu cjepiva. 

Najviše se građana odlučilo cijepiti trećom te, docjepnom, takvozvanom booster dozom, otkrila je doktorica Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Andrija Štampar". Objašnjava i što je to booster doza - Ona se primjenjuje kod osoba kod kojih mora proći minimalno šest mjeseci od druge doze. To su osobe, preporuča se, starije od 65 godina, zdravstveni djelatnici, osobe koje rade u socijalnoj skrbi ili osobe koje u svojem kućanstvu imaju teže oboljele članove, no i sve druge osobe kod kojih je završeno cijepljenje s dvije doze - rekla je doktorica.   

S druge strane, treća doza je nastavak cijepljenja - Odnosi se na imunokompromitirane osobe, osobe koje se aktualno liječe od malignih bolesti, na hemodijalizi su... Za te osobe se preporuča da za minimalno 8 tjedana od druge doze dobiju svoju treću - istaknula je Petričević Vidović. 

Za sada za nijednu vrstu doze ne treba prethodna najava. Ovaj tjedan, utorkom i četvrtkom u popodnevnom terminu cijepi se prvom i drugom, a srijedom i petkom ujutro trećom i booster dozom.

Raspored cijepljenje možete pogledati ovdje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.